Laden...

Zaken Klaas Otto verwezen naar gerechtshof Den Haag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Zaken Klaas Otto verwezen naar gerechtshof Den Haag
's-Hertogenbosch, 08 maart 2023
Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat 2 zaken tegen Klaas Otto en die van 4 andere verdachten door gerechtshof Den Haag moeten worden behandeld. Enkele advocaten hadden om verwijzing verzocht. Het Openbaar Ministerie heeft in een reactie op dit verzoek geconcludeerd dat het verwijzingsverzoek moet worden toegewezen.

Otto wordt verdacht van onder andere witwassen, afpersing, bedreiging en mishandeling. De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft hem voor deze zaken ruim 6 jaar cel opgelegd. In een andere zaak die bij het hof loopt in verband met het beïnvloeden van getuigen, heeft deze rechtbank hem veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf. Zowel het OM als Otto zijn tegen deze uitspraken in hoger beroep gegaan. 

Onderzoekswensen en verzoek tot verwijzing

Een voormalig officier van justitie – op dit moment werkzaam als 
raadsheer-plaatsvervanger bij het gerechtshof ’s-Hertogenbosch - heeft in deze zaken een omvangrijk opsporingsonderzoek geleid. Tijdens de behandeling in hoger beroep – toen deze officier nog niet bij dit hof werkzaam was - heeft de verdediging herhaaldelijk verzocht om onder andere deze officier te horen over het opsporingsonderzoek en de wijze waarop het dossier is samengesteld. Dat verzoek is telkens door het hof afgewezen.

In januari 2023 heeft de verdediging dit verzoek opnieuw aan het hof voorgelegd. Aangezien deze officier van justitie nu werkt bij het gerechtshof ’s-Hertogenbosch, heeft de verdediging vervolgens verwijzing van de zaak naar een ander gerechtshof verzocht. 

Onpartijdigheid van de rechtspraak

Een van de uitgangspunten van de Rechtspraak is dat iedere schijn van partijdigheid of belangenverstrengeling voorkomen moet worden. Volgens een intern protocol kan het hof een zaak verwijzen naar een ander gerechtshof als een medewerker op enige manier betrokken is geweest bij een rechtszaak die door het hof wordt behandeld. 

Het hof oordeelt dat de voormalig officier van justitie nauw betrokken is geweest bij het opsporingsonderzoek tegen de verdachte, en dat het daarom wenselijk is dat de zaak door het gerechtshof Den Haag wordt behandeld. 

Omdat de zaken tegen Klaas Otto nauw samenhangen met die van 4 andere (mede)verdachten, worden ook die zaken naar dat gerechtshof verwezen. 

Uitspraken