Laden...

Zestien raadsheren opnieuw beëdigd

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Zestien raadsheren opnieuw beëdigd
's-Hertogenbosch, 19 juli 2022

De afgelopen dagen zijn 16 raadsheren (rechters) bij het gerechtshof ’s-Hertogenbosch opnieuw beëdigd. Dit is gebeurd omdat hun eerdere beëdiging niet helemaal op de juiste manier was verlopen. De procedure is inmiddels aangepast om dit in de toekomst te voorkomen. Het betreft raadsheren in het strafrecht en het belastingrecht. 

Recent is gebleken dat de beëdiging van een aantal raadsheren bij hun aanstelling aan het hof niet helemaal is verlopen zoals het hoort. Bij het afleggen van de ambtseed is niet de juiste tekst gebruikt. Er is een ambtseed voor rechterlijk ambtenaren (rechters en raadsheren) en één voor gerechtsambtenaren (overige medewerkers). In enkele gevallen is de eed voor medewerkers per abuis bij de raadsheren gebruikt. 

Partijen geïnformeerd

Het hof is nagegaan welke rechtszaken door de betreffende raadsheren zijn of worden behandeld. Het kan mogelijk gevolgen hebben voor zaken waarin bij de Hoge Raad cassatie is ingesteld of nog kan worden ingesteld. Partijen die het aangaat worden zo spoedig mogelijk persoonlijk op de hoogte gesteld. Zaken waarin cassatie niet meer mogelijk is zijn onherroepelijk. Deze betreft het dus niet. 


Tijdelijk onzekerheid

Gerard Tangenberg, president gerechtshof: “Door deze onzorgvuldigheid in onze beëdigingsprocedure kan er voor procespartijen, slachtoffers, en nabestaanden tijdelijk onzekerheid ontstaan over de geldigheid van de uitspraak, terwijl wij juist zekerheid willen geven. Het bestuur is zich hiervan zeer bewust en we bieden alle betrokkenen onze excuses aan. Belangrijk is dat we maatregelen hebben genomen om onvolkomenheden als deze in de toekomst te voorkomen."  

Meer informatie over de beëdigingen bij het gerechtshof 's-Hertogenbosch

Uitspraken