Laden...

Doodslag in Rilland: 18 jaar cel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Doodslag in Rilland: 18 jaar cel
's-Hertogenbosch, 29 maart 2023

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 43-jarige man uit Bulgarije veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf voor gekwalificeerde doodslag op een man uit Rilland. De rechtbank Zeeland-West-Brabant legde eerder een celstraf van 17 jaar op. Twee mannelijke medeverdachten werden door de rechtbank ook veroordeeld tot 17 jaar cel, de vrouwelijke medeverdachte kreeg 12 jaar cel. Zij gingen in eerste instantie ook in hoger beroep, maar trokken dat weer in.

In de nacht van 19 op 20 maart 2017 ging de man samen met zijn mededaders de woning van het 65-jarige slachtoffer binnen om hennep te stelen. Het slachtoffer verzette zich, waarna de daders hem vastbonden met tiewraps en tape en hem ernstig mishandelden. Nadat de daders de hennep in hun auto hadden geladen, is het slachtoffer achtergelaten in de woning met de wetenschap dat hij dodelijk gewond was. Het slachtoffer overleed aan zijn verwondingen en werd de volgende ochtend door zijn buurvrouw aangetroffen.

Verklaringen van mededaders

In hoger beroep zijn de medeverdachten gehoord als getuigen. Zij hebben allemaal verklaard dat de man de leiding had over de overval, aan de mededaders vertelde wat zij moesten doen en dat hij het slachtoffer het zwaarst heeft toegetakeld. 

Uit de verklaringen en overig bewijsmateriaal leidt het hof af dat de man samen met zijn mededaders schuldig is aan gekwalificeerde doodslag. Daarvan is sprake als een slachtoffer wordt gedood om het plegen van een ander feit gemakkelijker te maken: in dit geval het stelen van de hennep. 

Hogere straf

Het hof legt de man een celstraf van 18 jaar op. Gelet op het feit dat de man een leidende rol had, zijn houding tijdens het gehele proces en het feit dat hij in het buitenland eerder is veroordeeld, maakt dat de straf hoger is.

Uitspraak