Laden...

Pilot 'mondelinge behandeling vooronderzoek belastingzaken'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Regels procedures en klachten > Pilot 'mondelinge behandeling vooronderzoek belastingzaken'

Over de pilot

Sinds 15 mei 2025 kunnen partijen bij het gerechtshof ’s-Hertogenbosch in belastingzaken vragen om een ’mondelinge behandeling vooronderzoek’ (MBV). Een MBV is een versneld in te plannen zitting waarbij een raadsheer met de partijen kijkt of zij samen tot een oplossing kunnen komen. Met deze pilot onderzoekt het hof of de MBV zorgt voor een versnelling van de afhandeling van belastingzaken in hoger beroep.

 

Wat is een mondelinge behandeling vooronderzoek?

Als partijen samen met hulp van een raadsheer tot een oplossing voor hun geschil willen komen en het hof de zaak hiervoor geschikt vindt, wordt er vroeg in het hoger beroepsproces een MBV gepland. Tijdens deze mondelinge behandeling onderzoeken partijen onder leiding van een raadsheer of zij samen tot een oplossing voor hun geschil kunnen komen. 

Lukt het partijen om tijdens deze zitting tot een oplossing van het geschil te komen, dan wordt dit vastgelegd in een (schriftelijke) uitspraak van het gerechtshof. Komen de partijen niet tot een akkoord? Dan vindt behandeling van en uitspraak over de zaak op een later moment volgens de gebruikelijke procedure plaats. 

Mogelijke voordelen van een mondelinge behandeling vooronderzoek zijn:

  • Een (snelle) oplossing van het geschil
  • Kostenbesparing

 

Voorwaarden en verloop van het proces

Sinds 15 mei 2025 wijst de belastingkamer van het gerechtshof ’s-Hertogenbosch de partij die digitaal hoger beroep heeft ingesteld op de mogelijkheid van een MBV. 

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een MBV zijn:

1. Indienen verzoek
Een verzoek voor een MBV dient u in via Mijn Rechtspraak en met instemming van de wederpartij. Kies als documentsoort ‘gedingstuk’ en vermeld ‘MBV’ in het veld ‘originele naam’.

2. Inhoud verzoek
Het verzoek bevat een korte onderbouwing (maximaal één A4, regelafstand 1,15) met als bijlage de uitspraak van de rechtbank. U kunt het verzoek voor een MBV indienen vanaf het moment dat het (nog niet gemotiveerde) beroepschrift is ingediend.

3. Beoordeling door het hof
Het hof bepaalt aan de hand van het verzoek of een zaak in aanmerking komt voor een MBV en hoeft een eventuele afwijzing niet te motiveren. Zaken die al op een zitting zijn gepland, komen in principe niet in aanmerking voor de MBV-procedure.

4. Afwijzing verzoek
Wordt het verzoek afgewezen dan gaat de behandeling van het hoger beroep op een later moment verder volgens de gebruikelijke procedure.

5. Indienen standpunten
Na toewijzing van het verzoek krijgen partijen gelijktijdig de mogelijkheid om binnen veertien dagen de standpunten via Mijn Rechtspraak in te dienen. Deze termijn wordt niet verlengd.

6. Omvang standpunten
De standpunten mogen maximaal vijf A4-pagina’s tellen, inclusief eventuele bijlagen (regelafstand 1,15). Na de termijn van veertien dagen kunnen er geen stukken meer ingediend worden. 

7. Zitting MBV
Na ontvangst van de standpunten van beide partijen binnen de termijn van veertien dagen nodigt het gerechtshof partijen uit voor de MBV. De zitting vindt meestal op een vrijdag plaats.

8. Verslaglegging
Van de MBV worden alleen zittingsaantekeningen gemaakt.

9. Uitstel reguliere procedure
Zolang de MBV-procedure loopt, krijgen partijen uitstel voor het indienen van de gronden van of het verweer in hoger beroep, mits zij dit aanvragen. 

10. Pilot
De MBV-mogelijkheid is een pilot en kan op elk moment door het gerechtshof ’s‑Hertogenbosch worden beëindigd.