Laden...

Alle gerechtshoven verstrekken digitale dossiers in politierechterzaken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Alle gerechtshoven verstrekken digitale dossiers in politierechterzaken
Utrecht, 27 januari 2021

Na Den Haag, Amsterdam en Den Bosch verstrekt sinds medio december ook het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden digitale dossiers in politierechterzaken.

Hoger beroep

Het gerechtshof Den Haag beproefde eerst een jaar lang de nieuwe digitale werkwijze. Als advocaten bij dat gerechtshof hoger beroep hebben ingesteld, kunnen zij inmiddels het dossier downloaden in politierechterzaken, strafzaken die in eerste aanleg door de kantonrechter zijn afgedaan, meervoudige strafzaken waarbij de verdachte niet vastzit en ontnemingen. De andere hoven verstrekken in ieder geval digitale dossiers in politierechterzaken. De intentie is dat de hoven in 2021 stap voor stap in steeds meer strafzaken digitale dossiers verstrekken.

Mijn Strafdossier

Advocaten ontvangen het dossier in hoger beroep, net als het dossier in eerste aanleg, via Mijn Strafdossier (Advocatenportaal). Door in te loggen met de Advocatenpas krijgen zij toegang tot het beveiligde webportaal. Voor meer informatie over het gebruik van Mijn Strafdossier kunnen advocaten de handleiding (pdf, 613,7 KB) raadplegen en de veelgestelde vragen bekijken. Ook is het Rechtspraak Servicecentrum van maandag tot en met vrijdag beschikbaar voor technische vragen en ondersteuning.

Papier uit de strafrechtketen

Met het verstrekken van digitale dossiers in hoger beroep verdwijnt er weer meer papier uit de strafrechtketen. Dit is een van de doelen waar de Rechtspraak, samen met het OM en de politie, aan werkt in het Programma Digitalisering Strafrechtketen. De Rechtspraak wil de komende jaren Mijn Strafdossier verder uitbreiden, zodat advocaten zich ook digitaal kunnen stellen en (aanvullende) stukken kunnen versturen.

Uitspraken