Start werving nieuwe president CBb

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Start werving nieuwe president CBb
Den Haag, 10 maart 2017
De Raad voor de rechtspraak start vandaag de werving van een president voor het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb, zie vacature (pdf, 255,7 KB)).

De werving van de nieuwe CBb-president volgt op een turbulente periode voor de bestuursrechtspraak in hoogste instantie. Het kabinet wilde de zaken van de Centrale Raad van Beroep (CRvB, onder meer sociale zekerheids- en ambtenarenrecht) onderbrengen bij de gerechtshoven. De CBb-zaken (sociaal-economisch bestuursrecht) zouden overgaan naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit wetsvoorstel is in november ingetrokken wegens onvoldoende steun.

Geen veranderingen meer

De Raad voor de rechtspraak, de Hoge Raad, de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, de CRvB en het CBb hebben overleg gevoerd over de ontstane situatie. Ze stelden een position paper op waarin ze de politiek vragen om de komende tijd geen institutionele veranderingen meer voor te stellen. Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak: 'Met name de collega's van het CBb en de CRvB moet nu rust worden gegund. Ondanks de onrust in de afgelopen jaren, hebben de 4 hoogste bestuursrechters inhoudelijk uitstekend samengewerkt. Voor de gewenste rechtseenheid in het bestuursrecht zijn institutionele veranderingen niet per se nodig, is gebleken.'

Personeel

De plannen van het kabinet hadden vooral voor het CBb en de CRvB vervelende gevolgen, met name op het gebied van personeel. Mensen gingen weg en zij waren maar moeilijk te vervangen. Het voortbestaan van de bijzondere colleges was immers onzeker. De start van de werving van een nieuwe CBb-president markeert het einde van een onzekere periode, aldus Frits Bakker.

Uitspraken

Meest gelezen berichten