Laden...

Steun 17 EU-lidstaten voor onafhankelijkheid Poolse rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Steun 17 EU-lidstaten voor onafhankelijkheid Poolse rechtspraak
Brussel, 17 mei 2017
17 lidstaten van de Europese Unie, waaronder Nederland, steunen eurocommissaris Frans Timmermans in zijn strijd voor het herstel van de onafhankelijkheid van de Poolse rechtspraak.

Dat bleek gisteren tijdens de Europese Raad van ministers van Buitenlandse en Europese Zaken in Brussel. Die startte de voorbereidingen voor de Europese top in juni van de Europese Raad. In een persconferentie (europa.eu) na afloop zei Timmermans dat de steun van de 17 lidstaten 'heel inspirerend' en 'een uitstekend uitgangspunt' voor de voortzetting van zijn beleid is.

Verklaring

De Nederlandse eurocommissaris heeft in de afgelopen 1,5 jaar al diverse keren de situatie van de Poolse rechters ter sprake gebracht. De Poolse regering is bezig de rechterlijke macht te reorganiseren, waarbij ze de onafhankelijkheid van de Poolse rechters ernstig ondermijnt. De ENCJ (European Network of Councils for the Judiciary), de koepel van Europese Raden voor de rechtspraak, publiceerde recent een verklaring (encj.eu) om hier aandacht voor te vragen. De Nederlandse Raad voor de rechtspraak stuurde begin deze maand een brief aan minister-president Rutte over deze kwestie.

Hongarije

De Poolse minister Konrad Szymanski kreeg tijdens de Europese Raad in zijn verdediging alleen bijval van Hongarije. Het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Slowakije en Litouwen bleven neutraal. 17 landen betoonden steun, waaronder naast Nederland ook Duitsland en Frankrijk.

Uitspraken