Laden...

Videozittingen en mailen met de Rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Videozittingen en mailen met de Rechtspraak
Den Haag, 07 april 2020

Zoals vorige week aangekondigd zet de Rechtspraak alles op alles om zoveel mogelijk zaken af te doen. De behandeling vindt in steeds meer gevallen via een telefonische (beeld)verbinding plaats. Daarnaast kunnen processtukken en berichten tijdelijk via Veilig Mailen worden verstuurd. De Raad voor de rechtspraak heeft daarvoor een regeling opgesteld.

Online zittingen

De Rechtspraak heeft de voorzieningen voor telefonische (beeld)verbindingen uitgebreid. Zo kunnen vanaf 7 april meer en ook andere soorten zaken dan de meest urgente worden behandeld. Dat gebeurt telefonisch en via videoverbinding. Voor de online zittingen gebruikt de Rechtspraak de Skype Web App van Skype voor Bedrijven. Advocaten, burgers en organisaties hebben daar geen account voor nodig. De Rechtspraak stuurt hen per e-mail een uitnodiging voor een online zitting. Handleidingen voor de installatie en het gebruik van de app en veelgestelde vragen zijn beschikbaar op de speciale pagina over Online zittingen. Deze pagina wordt doorlopend bijgewerkt.

Digitaal stukken versturen

Daarnaast kunnen vanaf 9 april 2020 processtukken en berichten die normaal per post of fax worden verstuurd, tijdelijk via Veilig Mailen worden verstuurd. Stukken die voorzien moeten zijn van een handtekening en via veilig mailen worden ingediend, alsmede de daarbij behorende bijlagen, worden door de indienende partij binnen 14 dagen nagezonden via de fysieke post onder uitdrukkelijke vermelding dat de nazending reeds eerder met veilige mail ingediende stukken betreft. De Rechtspraak gebruikt voor Veilig Mailen het beveiligde platform ZIVVER. Advocaten worden vanaf 9 april uitgenodigd om kosteloos aan te sluiten op het platform. Overige professionals, organisaties en burgers die nog niet eerder via Veilig Mailen hebben gecommuniceerd met de Rechtspraak, kunnen contact opnemen met de griffie van het gerecht dat hun zaak behandelt. Meer informatie over Veilig Mailen en veelgestelde vragen zijn beschikbaar op de speciale pagina over Mailen met de Rechtspraak. Ook deze pagina wordt voortdurend geüpdatet.

Openbaarheid

Gerechtsgebouwen blijven in ieder geval tot en met 28 april beperkt toegankelijk. Procespartijen worden beperkt toegelaten als er bij uitzondering toch een fysieke zitting plaatsvindt. Publiek is nog niet welkom. Om de openbaarheid te waarborgen, kunnen bij dit soort zittingen maximaal 3 journalisten aanwezig zijn. Verder wordt er geëxperimenteerd met het volgen van rechtszaken via Skype en worden er honderden uitspraken extra gepubliceerd op rechtspraak.nl.

Op een speciale themapagina op rechtspraak.nl staat de meest actuele informatie over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus en de Rechtspraak.

Uitspraken