Laden...

Tot 6 jaar cel voor drugshandel vanuit manege Nijeveen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Tot 6 jaar cel voor drugshandel vanuit manege Nijeveen
Amsterdam, 17 maart 2022
De rechtbank heeft alle 10 de verdachten in de tweede strafzaak over een drugslaboratorium in Nijeveen tot onvoorwaardelijke celstraffen veroordeeld. Het tiental is schuldig aan het produceren en verhandelen van cocaïne en aan deelname aan een criminele organisatie. De hoofdverdachte kreeg zes jaar celstraf opgelegd. De andere straffen lopen uiteen van 5 jaar tot 30 maanden.

Professioneel drugslab in manege

Op 7 augustus 2020 viel de politie binnen in een manege in Nijeveen, een loods in Apeldoorn en een loods in Elshout. In de manege werd een complete cocaïnewasserij aangetroffen. Er waren productieruimtes, opslagruimtes, slaapverblijven en een kantine. Nader onderzoek wees uit dat het laboratorium werd gebruikt om op grote en professionele schaal cocaïne te extraheren uit dragermateriaal, in dit geval steenkool. De cocaïne kon in het laboratorium worden gezuiverd, geperst, gedroogd en verpakt. In de loodsen in Apeldoorn en Elshout werden hiervoor de benodigde materialen aangetroffen. Uit het onderzoek bleek dat er eerder was gewerkt vanuit een drugslab in Wijk en Aalburg, voordat de productie werd verplaatst naar de manege in Nijeveen.

PGP-berichten

Bij de inval werden 16 mensen aangehouden die op dat moment aan het werk waren in het drugslab. Het grootste deel daarvan werd in augustus vorig jaar al veroordeeld tot celstraffen van 30 tot 36 maanden. In deze tweede zaak werden de meeste verdachten op basis van versleutelde PGP-berichten aangehouden. De rechtbank oordeelt dat op basis van deze berichten kan worden vastgesteld dat alle tien de mannen betrokken waren bij het opzetten en draaiende houden van het drugslab. Sommigen van hen waren vervolgens ook verantwoordelijk voor de handel in-, en uitvoer van de in het lab geproduceerde cocaïne. Door de langdurige en gestructureerde manier van samenwerken oordeelt de rechtbank ook dat 8 van de 10 verdachten hebben deelgenomen aan een criminele organisatie.

Encrochat

De rechtbank heeft uitgebreide overwegingen gewijd aan de rechtmatigheid van het bewijs, afkomstig van de hack van Encrochat, een provider van PGP-telefoondiensten. De rechtbank oordeelt dat de Encrochatberichten gebruikt kunnen worden voor het bewijs. 

Onvoorwaardelijke celstraffen

De 52-jarige hoofdverdachte krijgt voor zijn coördinerende en leidinggevende rol met 6 jaar cel de zwaarste straf opgelegd. Zijn 39-jarige rechterhand en de 43-jarige financiële man van de organisatie krijgen beide 5 jaar gevangenisstraf. De technische man, de coördinator in het lab en de man die alle spullen regelde voor het productieproces in het laboratorium krijgen alle drie 4 jaar cel. De drie overige verdachten worden voor hun aandeel veroordeeld tot onvoorwaardelijke celstraffen van 3 jaar, 30 maanden en 18 maanden. 

Meer informatie


Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088 361 14 40, of stuur een e-mail.

Uitspraken