15 jaar cel voor moord op schoonzus

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > 15 jaar cel voor moord op schoonzus
Amsterdam, 04 april 2018

Een 42-jarige man is veroordeeld tot 15 jaar cel voor de moord op zijn 35-jarige schoonzus, in mei 2016 in Osdorp. Zijn 23-jarige vriendin is vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van de vrouw. Wel krijgt zij 4 maanden gevangenisstraf voor het weggooien van bewijsmateriaal.

Huisgenoten

De twee verdachten leefden samen met het slachtoffer in een appartement in de Jan van Zutphenstraat. De twee broers van de mannelijke verdachte woonden daar eveneens. Een van hen was getrouwd met het slachtoffer. Toen de 42-jarige man en zijn schoonzus alleen thuis waren, ontstond een gevecht. Nadat de verdachte de vrouw daarbij in de woning zwaar had mishandeld, heeft hij haar van de trap gedragen en in een nis in het trappenhuis gewurgd. Het slachtoffer heeft daarna nog zeker een half uur in doodsnood verkeerd. Al die tijd liep de man rustig heen en weer in de buurt van het slachtoffer, terwijl hij belde met zijn medeverdachte. Toen zij arriveerde was de vrouw vermoedelijk al overleden.

Chantage

Direct na de moord heeft de man ook nog geprobeerd zijn broers te chanteren door te zeggen dat hij het slachtoffer ergens op een boot had vastgebonden en dat hij alleen tegen betaling van 500 euro zou zeggen waar zij was. Met dit geld zou hij samen met de medeverdachte naar het buitenland hebben willen vertrekken. Zijn broers leverden hem nog op diezelfde avond af op het politiebureau.

Onbeduidende aanleiding

Hoewel de verdachte zelf weinig heeft willen zeggen over waarom hij de moord heeft gepleegd, lijkt het erop dat hij er vooral op uit was om in de telefoon van het slachtoffer te kunnen kijken. Daarin zou informatie staan waar hij kwaad over was. De rechtbank vindt het zeer verontrustend dat de man haar om zoiets onbeduidends om het leven heeft gebracht. Omdat hij niet heeft willen meewerken aan persoonlijkheidsonderzoek ziet de rechtbank geen andere mogelijkheid dan hem te veroordelen tot een lange gevangenisstraf.
De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Vriendin vrijgesproken van moord

Omdat niet kan worden bewezen dat er een gezamenlijk plan was om de vrouw te vermoorden, wordt de vriendin van de verdachte vrijgesproken van moord. De vrouw heeft wel bewijsmateriaal, waaronder bebloede kleding, weggegooid. Hiervoor wordt zij wel veroordeeld.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail.

Uitspraken

Meest gelezen berichten