Laden...

20 jaar voor doodschieten 19-jarige man

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > 20 jaar voor doodschieten 19-jarige man
Amsterdam, 25 januari 2021

Een 51-jarige man is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar voor het doodschieten van een 19-jarige man en het beschieten van drie anderen, op 2 mei 2018 in Amsterdam-Zuidoost

Het 19-jarige dakloze slachtoffer zat op de bewuste avond in een Mercedes Vito-busje in de Krootstraat in Zuidoost. Hij had het busje een paar dagen daarvoor weggenomen van een parkeerterrein om het als slaapplek te gebruiken. Tijdens later onderzoek bleek dat het busje op dat parkeerterrein was achtergelaten na een ripdeal tussen criminelen, waarbij het busje met daarin een lading cocaïne was gestolen. In een verborgen ruimte bleek nog een kilo cocaïne verstopt te zitten. Toen de man die van de Vito was ‘geript’, het busje zag rijden, waarschuwde hij de latere schutter. Die was binnen korte tijd ter plaatse en begon onmiddellijk te schieten. Daarbij werd de 19-jarige man dodelijk getroffen. Een vriend van hem, die in een andere auto zat, raakte zwaargewond. Twee toevallige voorbijgangers die langsreden, werden eveneens door de man beschoten. Zij werden niet door de kogels geraakt.

Verdachte is de schutter

Op basis van  poststukken die in het busje lagen, telefoongegevens, verklaringen en heimelijk opgenomen gesprekken kwam de politie in het onderzoek uit bij de 51-jarige man. De rechtbank oordeelt nu dat hij inderdaad de schutter is geweest.

Geen moord, wel doodslag

Anders dan het Openbaar Ministerie, komt de rechtbank tot de conclusie dat niet is bewezen dat er sprake is van moord, waarbij de schutter een vooropgezet plan had om slachtoffers te maken: de tijd tussen het telefoontje dat de Vito was gesignaleerd en de start van de schietpartij was zo kort dat er van rustig nadenken of van een plan zonder nadere omstandigheden geen sprake kan zijn geweest. Wel is hij schuldig aan doodslag op de 19-jarige en aan poging tot doodslag op de drie andere slachtoffers. Hij wordt ook veroordeeld voor bezit van twee  vuurwapens en drugs, voor het voorbereiden van drugshandel en voor witwassen.

Onherstelbaar leed

De rechtbank rekent de man zijn daden zwaar aan. Hij heeft met de schietpartij onherstelbaar leed veroorzaakt bij de onschuldige slachtoffers en de nabestaanden. De moeder en zussen van de 19-jarige man zijn diep getroffen door de dood van hun zoon en broer. Ook de drie andere slachtoffers ervaren nog iedere dag de grote impact van de schietpartij op hun leven.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088 361 14 40, of stuur een e-mail.

Uitspraken