Laden...

26, 22 en 20 jaar cel voor moord op straat in Amsterdam Nieuw-West

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > 26, 22 en 20 jaar cel voor moord op straat in Amsterdam Nieuw-West
Amsterdam, 18 juli 2022

Drie mannen van 35, 22 en 21 jaar zijn door de rechtbank veroordeeld voor de moord op een 27-jarige vrouw, op 16 mei vorig jaar in de Maasluisstraat in Amsterdam Nieuw-West. Zij krijgen gevangenisstraffen opgelegd van respectievelijk 26, 20 en 22 jaar. 

36 kogels

De vrouw werd aan het begin van de avond in haar auto onder vuur genomen, toen zij uit de parkeergarage onder haar appartementencomplex kwam rijden. Het vermoedelijke doelwit van de aanslag was haar vriend, die op dat moment naast haar zat. Hij zou op een dodenlijst hebben gestaan. De twee schutters vuurden met automatische wapens ten minste 36 kogels af. Daarbij werden ook meerdere geparkeerde voertuigen en woningen geraakt. De daders gingen ze er in een Volkswagen Caddy vandoor. Die werd even later enkele kilometers verderop brandend aangetroffen. De vrouw overleed later die nacht aan haar verwondingen.

Brandwonden

Alle drie de verdachten ontkenden bij de schietpartij betrokken te zijn geweest. Voor de rechtbank staat echter vast dat de twee jongste verdachten wel degelijk de schutters zijn geweest en dat de 35-jarige man de vluchtauto bestuurde. Belangrijk bewijs is dat getuigen zagen dat alle drie de daders bij het in brand steken van de vluchtauto, zelf ook in brand vlogen. Bij alle drie de verdachten zijn brandwonden vastgesteld. Ook op basis van onder meer DNA-sporen, schotresten en camerabeelden is onomstotelijk vast komen te staan dat de drie verdachten verantwoordelijk zijn voor het dodelijke geweld.

Kogelregen in de wijde omtrek

Bij de schietpartij verloor een jonge, onschuldige vrouw het leven. De mannen veroorzaakten bovendien een kogelregen op een moment dat het buiten nog licht was en er meerdere mensen op straat liepen. Dat haar vriend, die het vermoedelijke doelwit was, de aanslag heeft overleefd, mag een wonder heten. Ook is het een kwestie van geluk dat er geen andere slachtoffers zijn gevallen: de vele kogels raakten tal van auto’s en woningen. Bewoners van die woningen, waarvan een zelfs achthonderd meter van de schietpartij is gelegen, vonden kogels en inslagen in hun ramen, muren en balustrades. Bij een echtpaar werd een kogelinslag aangetroffen in een stoel op het balkon waar de bewoners normaal gesproken rond de tijd van de schietpartij bij goed weer buiten zitten. De kogel is door de balustrade en de stoel uiteindelijk in de muur van de woning beland.

Kans op herhaling zeer groot

De rechtbank rekent dit alles de drie mannen zeer zwaar aan en vindt dat alleen lange gevangenisstraffen recht doen aan de ernst van het incident. De 36-jarige bestuurder van de vluchtauto krijgt met 26 jaar de zwaarste straf opgelegd. Niet alleen omdat hij een coördinerende rol lijkt te hebben gehad, maar ook vanwege het zeer lange strafblad van de man waar tal van eerdere zware geweldsdelicten op staan. Alle eerder opgelegde straffen en maatregelen, waaronder jeugd tbs én tbs, hebben de man er niet van weerhouden opnieuw vreselijk de fout in te gaan. Het gevaar op herhaling is dan ook groot. Daarom volstaat alleen een zeer lange gevangenisstraf. Ook krijgt de man een gedragsbeïnvloedende of vrijheidsbeperkende maatregel opgelegd, wat wil zeggen dat hij na het uitzitten van zijn straf onder intensief toezicht komt te staan en dat zijn resocialisatie aan strenge voorwaarden is gebonden.

Strafmaat schutters

De 21-jarige schutter krijgt 22 jaar gevangenisstraf opgelegd. Daarbij heeft de rechtbank onder andere gekeken naar de straffen die in vergelijkbare gevallen zijn opgelegd. Ook weegt de rechtbank de jonge leeftijd van de man mee en het feit dat hij niet eerder voor ernstige geweldsdelicten  is veroordeeld. De straf van de 22-jarige tweede schutter valt iets lager uit dan die van zijn medeverdachte, onder meer doordat de rechtbank hem verminderd toerekeningsvatbaar acht. 

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088 361 14 40, of stuur een e-mail naar info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl.

Uitspraken