Laden...

27 maanden cel voor twee Syriëgangers

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > 27 maanden cel voor twee Syriëgangers
Amsterdam, 05 juli 2016

De twee Nederlandse broers die in Turkije zijn opgepakt voordat ze naar Syrië konden doorreizen, krijgen 27 maanden gevangenisstraf. Negen maanden daarvan worden voorwaardelijk opgelegd, onder strikte voorwaarden. De rechtbank heeft de mannen veroordeeld voor een poging tot deelname aan de terroristische organisatie IS

Vakantie

Nadat de broers in Turkije waren opgepakt, verklaarden zij in eerste instantie in dat land op vakantie te zijn. Later gaven zij toe op weg te zijn geweest naar Syrië, naar eigen zeggen om humanitaire hulp te verlenen.

Strijdgebied

De rechtbank ziet dat anders. Uit de inhoud van diverse sms-berichten en WhatsApp-gesprekken, hun reisbagage en hetgeen verdachten ter terechtzitting hebben verklaard, heeft de rechtbank afgeleid dat verdachten van plan waren voor een langere periode in Syrië te verblijven. Zij waren gezamenlijk op weg naar het strijdgebied om zich bij IS aan te sluiten. Volgens de rechtbank hebben de verdachten daarmee geprobeerd een bijdrage te leveren aan de doelstelling van IS. Eén van de mannen heeft daarnaast informatie vergaard om dit misdrijf voor te bereiden en te vergemakkelijken.

Gewapende strijd

IS is een terroristische organisatie die een gewapende strijd voert waarin dagelijks gruweldaden worden verricht, mensenrechten grof en op grote schaal worden geschonden en onschuldigen en hun vrijheden worden onderdrukt of anderszins geweld worden aangedaan. Die gewapende strijd verspreidt zich, op aanmoediging van IS, over de wereld, zo leert het snel stijgende aantal locaties waarop aanslagen uit naam van IS worden gepleegd.

Enkelband

Ter voorkoming van het risico dat verdachten nogmaals in de fout gaan, heeft de rechtbank een aantal voorwaarden gesteld aan het voorwaardelijke strafdeel met een proeftijd van drie jaar: de mannen moeten zich na hun vrijlating periodiek melden bij Reclassering Nederland en zich houden aan de door de Reclassering gegeven aanwijzingen. Verder mogen de mannen gedurende maximaal zes maanden Nederland niet verlaten en mogen zij ook niet in de buurt van komen internationale vliegvelden. Dit zal worden gecontroleerd met behulp van een enkelband. Ook moeten de mannen in gesprek gaan met een theologisch deskundige.

Bijzondere voorwaarden

Omdat er ernstig rekening mee moet worden gehouden dat verdachten wederom een soortgelijk misdrijf zullen plegen en dat de impact daarvan dan groot zal zijn, heeft de rechtbank ambtshalve bevolen dat de bijzondere voorwaarden – bij wege van uitzondering – onmiddellijk uitvoerbaar zijn.

Uitspraken