4 maanden cel voor duw van fiets

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > 4 maanden cel voor duw van fiets
Amsterdam, 18 juli 2018

Een 23-jarige man krijgt 4 maanden cel, waarvan 2 maanden voorwaardelijk, voor de zware mishandeling van een vrouw, in oktober vorig jaar bij het Kleine Gartmanplantsoen. Ook moet hij de vrouw ruim 9000 euro schadevergoeding betalen. De man duwde zijn slachtoffer uit het niets van haar fiets. De vrouw raakte zwaargewond.

De vrouw fietste in de vroege ochtend van 8 oktober na haar werk op het Leidseplein richting huis. Op het fietspad bij het Kleine Gartmanplantsoen liep de – haar onbekende – man haar tegemoet. Op het moment dat ze elkaar passeerden gaf hij haar, zonder enige aanleiding, met beide handen een harde duw. De vrouw viel met fiets en al op de grond en sloeg met haar hoofd tegen het asfalt. Ze liep een hersenschudding, een bloeduitstorting tussen de hersenvliezen en een bekkenfractuur op. Ze lag twee dagen in het ziekenhuis.

‘Zinloos’ geweld

De rechtbank rekent de man zijn ‘zinloze’ geweld tegen een geheel onschuldig slachtoffer zeer aan. De actie heeft een grote impact gehad op het leven van de vrouw en ook voor getuigen is het incident schokkend geweest. Daar komt nog bij dat de man ter terechtzitting weliswaar spijt heeft betuigd, maar dat verder uit niets is gebleken dat hij zich werkelijk bekommert om de gevolgen van zijn actie voor het slachtoffer.

Strafmaat

Voor zware mishandeling is een celstraf van 3 maanden het uitgangspunt. De rechtbank legt de man een iets hogere straf op. Gezien zijn jonge leeftijd en omdat hij een blanco strafblad had, is de straf echter lager dan de 15 maanden die de officier van justitie had geëist. Wel komt de man onder toezicht van de reclassering te staan en moet hij een training volgen over alcoholmisbruik en agressief gedrag.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail.

Uitspraken

Meest gelezen berichten