Laden...

6 en 3 jaar voor gewelddadige ontvoering

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > 6 en 3 jaar voor gewelddadige ontvoering
Amsterdam, 15 mei 2018

Twee mannen (30 en 24 jaar) krijgen 6 en 3 jaar gevangenisstraf voor de ontvoering, poging doodslag en zware mishandeling van een man in Amstelveen op 9 maart vorig jaar. Zij moeten het slachtoffer ook 5000 euro schadevergoeding betalen. De 30-jarige man moet bovendien 360 dagen van een eerdere veroordeling alsnog uitzitten: hij liep in een proeftijd van een voorwaardelijke invrijheidstelling en die invrijheidstelling wordt nu herroepen.

Ontvoering op klaarlichte dag

Het slachtoffer werd op klaarlichte dag beschoten terwijl hij in zijn auto zat. Daarna werd hij door een aantal gemaskerde mannen onder bedreiging van het vuurwapen uit zijn auto getrokken en geblinddoekt meegenomen naar een woning in Leiden. Daar werd hij urenlang vastgehouden en op gruwelijke wijze mishandeld, waarbij zijn pink door een van de ontvoerders is afgeknipt. De ontvoerders dreigden nog meer lichaamsdelen af te knippen als de man niet een miljoen euro zou regelen. Uiteindelijk hebben de mannen hun  slachtoffer op straat in Leiden achtergelaten.

Beide mannen schuldig

De rechtbank acht bewezen dat de 30-jarige man een van de daders was van de ontvoering in Amstelveen en het slachtoffer heeft vervoerd naar Leiden. Of hij degene is geweest die op de auto van het slachtoffer heeft geschoten en of hij in de woning is geweest waar het slachtoffer zwaar is mishandeld, staat niet vast. De rechtbank houdt hem hiervoor toch verantwoordelijk, gelet op zijn grote rol bij de hele ontvoering. Voorafgaand aan de ontvoering had hij ook nog de dagelijkse bezigheden van het slachtoffer via een peilbaken onder diens auto in beeld gebracht en hij huurde de auto die voor de ontvoering werd gebruikt.
De 24-jarige man is veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de ontvoering met zwaar lichamelijk letsel ten gevolg. Hij heeft een essentiële rol gespeeld bij de voorbereiding van de ontvoering: hij regelde namelijk de woning waar het slachtoffer werd vastgehouden en zwaar werd mishandeld. De rechtbank kan niet vaststellen dat hij  bij de feitelijke ontvoering in Amstelveen of in de woning in Leiden bij het slachtoffer is geweest. De rechtbank kan ook niet vaststellen dat hij zo nauw met de andere daders heeft samengewerkt dat hij als medepleger moet worden gezien. Hij wordt daarom vrijgesproken van de ontvoering, het schieten op het slachtoffer en van de zware mishandeling. 

Achtergrond ontvoering onduidelijk

De achtergrond van de ontvoering is niet duidelijk geworden. Wel lijken de daders zich bezig te hebben gehouden met drugshandel. Ze meenden kennelijk dat het slachtoffer hen een groot geldbedrag moest geven. Dat zij de pink van het slachtoffer afknipten om hun eis kracht bij te zetten,  is van een gruwelijkheid die niet vaak in rechtszaken wordt gezien. De rechtbank neemt het hen daarnaast kwalijk dat zij geen openheid van zaken hebben gegeven. De ontvoering vond bovendien overdag plaats op het parkeerterrein van een sportschool, waar veel mensen aanwezig waren. Het geweld heeft ook bij de omstanders gevoelens van grote onveiligheid veroorzaakt.

​Meer informatie:

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail.

Uitspraken