Acht jaar cel voor doodslag op jongerenwerker

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Acht jaar cel voor doodslag op jongerenwerker
Amsterdam, 14 juni 2017

Een 22-jarige Amsterdammer is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar voor het doodsteken van een 23-jarige Amsterdamse jongerenwerker, in juli vorig jaar op straat in Amsterdam-Oost.

Ruzie eindigt in steekpartij

De twee mannen kregen ruzie met elkaar toen het slachtoffer de echokliniek in de Tweede Oosterparkstraat verliet, samen met zijn vriendin, de ex-vriendin van de dader. De 22-jarige man liep hevig scheldend achter het koppel aan. Even verderop kwam het tot een worsteling. Daarbij trok de dader een mes en stak zijn slachtoffer vele malen, onder andere in zijn hals en borst. Het slachtoffer overleed niet veel later aan zijn verwondingen.

Klaarlichte dag

De rechter rekent het de dader zwaar aan dat hij een jonge man van 23 jaar van het leven heeft beroofd. De verklaringen van de moeder en de twee zussen van het slachtoffer hebben op de rechtbank diepe indruk gemaakt. Verder laat de rechter meewegen dat het voorval zich op klaarlichte dag afspeelde. Hierdoor hebben veel omstanders en omwonenden gezien hoe het slachtoffer hevig bloedend op straat lag en om het leven werd gebracht.

Geen noodweer

Volgens de verdediging handelde de 22-jarige uit noodweer nadat het latere slachtoffer hem in een wurggreep had genomen. De steekpartij zelf zou de man in een vlaag van verstandsverbijstering hebben uitgevoerd. De rechtbank oordeelt echter dat het slachtoffer de dader weliswaar als eerste vastgreep, maar dat de reactie van de dader – het herhaaldelijk insteken op het slachtoffer – daarmee niet in verhouding staat. Ook voor het verweer dat de steekpartij in een vlaag van verstandverbijstering zou hebben plaatsgevonden, ziet de rechter geen overtuigend bewijs.

Uitspraken

Meest gelezen berichten