De Buurtrechter is zichtbaar en benaderbaar, zit midden in de wijk. Naast het doen van zittingen en het voeren van gesprekken, steunt en initieert de Buurtrechter initiatieven in de wijk die bijdragen aan leefbaarheid en rechtvaardigheid. Zo werkt de Buurtrechter via verschillende wegen aan het verbeteren van het welzijn en de veiligheid in de wijk.
Onderzoeksbureau AEF deed onderzoek naar de Buurtrechter Venserpolder, vanaf de start van de buurtrechtbank in november 2021 tot en met juni 2023. In die periode zijn 196 incassozaken bij de Buurtrechter aangebracht en werden 82 stafzaken behandeld. Daarnaast werd er met 25 leerlingen een preventief leerplichtgesprek gevoerd wat in 23 gevallen heeft geleid tot een duurzame oplossing. Ook vonden 4 preventieve gesprekken plaats over vastgelopen hulpverleningstrajecten.
Uit het onderzoek blijkt dat de Buurtrechter van meerwaarde is voor bewoners met een conflict. Doordat de buurtrechters empathisch, preventief en oplossingsgericht werken, ervaren de buurtbewoners een meer op hun situatie afgestemde oplossing. De aanwezigheid van een ervaren Buurtteam-medewerker bij strafzittingen maakt het daarnaast laagdrempelig om een vrijwillig hulptraject in te zetten. De Buurtrechter behandelt ook incassozaken die door zorgverzekeraar Achmea worden aangebracht en betaald. Schuldhulpverlening schuift aan bij die zittingen om met de bewoner mee te kijken naar een haalbare regeling.