Laden...

BOA's mogen op Koningsdag niet staken in Amsterdam

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > BOA's mogen op Koningsdag niet staken in Amsterdam
Amsterdam, 26 april 2019

De aangekondigde werkonderbreking tussen 18.00 en 21.00 uur die Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) op Koningsdag in Amsterdam willen houden, mag niet doorgaan. De openbare orde en veiligheid kan door deze staking niet worden gewaarborgd. De gemeente heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat het verbieden van de staking maatschappelijk dringend noodzakelijk is. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld.

Redelijk doel

Hoewel de BOA’s aannemelijk hebben gemaakt dat de voorgenomen staking een redelijk doel dient, is deze actie op Koningsdag en juist tijdens die drukste uren van de dag, een te zwaar middel, aldus de voorzieningenrechter. De BOA’s hadden ervoor gekozen om te staken tijdens de uren als veel mensen naar huis gaan, zodat duidelijk wordt waar de taken van de BOA’s eindigen en die van de politie begint. De Boa’s voeren al langer actie omdat zij zich niet veilig voelen in het uitoefenen van hun functie. Zij willen extra bevoegdheden en willen een wapenstok en pepperspray bij zich dragen.

Politieke actie

De gemeente vond dat de aangekondigde werkonderbreking zuiver een politieke actie betrof. Daarin gaat de rechter niet mee: de boa’s zijn immers in dienst van de gemeente en de actie is er op gericht hun (gevoel van) veiligheid tijdens de uitoefening van hun functie te verhogen. Daarom betreft de actie mede hun arbeidsvoorwaarden.

Meer informatie:

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail.

Uitspraken