Laden...

Behandeling van de pro-formazitting Marengo achter gesloten deuren

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Behandeling van de pro-formazitting Marengo achter gesloten deuren
Amsterdam, 24 september 2019

Dinsdag 24 september heeft de rechtbank de pro-formazitting in de strafzaak Marengo behandeld.

Daarbij heeft de rechtbank het bevel gegeven de deuren te sluiten. Dat betekent dat de zitting niet meer toegankelijk was voor andere personen dan alleen de direct betrokken procesdeelnemers.

De rechtbank achtte het, zo kort na de moord op de bij deze strafzaak betrokken advocaat Derk Wiersum, voor een goed verloop van de zitting nodig deze beslissing te nemen.

Veiligheidsbelangen

De rechtbank stelt voorop dat zij de openbaarheid van rechtspraak een groot goed vindt en dat haar beslissing slechts ziet op deze pro-formazitting.

Hoewel niet vaststaat dat de aanslag op Wiersum een direct verband heeft met deze strafzaak, moet de rechtbank wel rekening houden met die mogelijkheid. Dat betekent dat de veiligheid van alle procesdeelnemers mogelijk in het geding is. Naar het oordeel van de rechtbank kon deze pro-formazitting daarom slechts met gesloten deuren plaatsvinden: de veiligheidsbelangen, en daarmee de belangen van een goede rechtspleging, wogen in dit bijzondere geval zwaarder dan het belang van openbaarheid. Omdat niet kon worden uitgesloten dat gedurende de hele zitting veiligheidsaspecten ter sprake zouden komen, kon niet worden volstaan met sluiting van een gedeelte van de zitting.

Beslissingen

Tijdens de pro-formazitting heeft de rechtbank daarnaast meerdere beslissingen genomen.

Allereerst is besloten dat alle momenteel gedetineerde verdachten in voorlopige hechtenis blijven. Daarnaast heeft de rechtbank op vordering van het Openbaar Ministerie de gevangenneming bevolen van de twee voortvluchtige verdachten: dat betekent dat zij bij aanhouding direct in voorlopige hechtenis kunnen worden genomen. Verder heeft de rechtbank de zaken voor verder onderzoek verwezen naar de rechter-commissaris.

Het Openbaar Ministerie heeft de tenlastelegging van een aantal verdachten uitgebreid, met een poging tot moord op Martin Kok, een mislukte liquidatie van een persoon in Rotterdam en de voorbereiding van een aanslag met explosieven op een spyshop in Nieuwegein.

Volgende pro-formazitting

De volgende pro-formazitting is gepland op 12 december 2019.

Uitspraken