Laden...

Museumkaart moet bezoekhistorie kaarthouder delen met fiscus

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Museumkaart moet bezoekhistorie kaarthouder delen met fiscus
Amsterdam, 15 november 2018

De stichting Museumkaart moet gegevens over het museumbezoek van een van haar kaarthouders aan de Belastingdienst overhandigen. De kortgedingrechter oordeelt dat het belang van het privé houden van de gegevens moet wijken voor het algemeen belang van een correcte belastingheffing.

Museumbezoek sinds 2014

De Belastingdienst had bij de stichting gegevens opgevraagd over het museumbezoek van de kaarthouder sinds 2014. Die informatie was nodig in het kader van een onderzoek naar de woonplaats van de kaarthouder, die van van belang was voor de belastingheffing. De stichting Museumkaart weigerde. Volgens haar zou het delen van de bezoekhistorie onder meer een enorme inbreuk zijn op de privacy van de kaarthouder. Ook zou het een negatief effect hebben op de verkoop van Museumkaarten, en daarmee op het museumbezoek. Hierop stapte de Belastingdienst naar de rechter.

Museumkaart moet bezoekhistorie delen

De kortgedingrechter stelt de Belastingdienst nu in het gelijk. De dienst heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat de gegevens een rol kunnen spelen bij een correcte belastingheffing. Weliswaar zegt het gebruik van de kaart vooral iets over iemands vrijetijdsbesteding, maar de frequentie van de bezoeken en de bezochte locaties kunnen wel degelijk indicatoren zijn voor de woonplaats van de betrokkene in Nederland. Dat het prijsgeven van de gegevens zou leiden tot een dalende verkoop van Museumkaarten is onvoldoende onderbouwd. Het belang dat de kaarthouder en de stichting hebben bij het privé houden van de bezoekhistorie moet dan ook wijken voor het algemeen belang van een correcte belastingheffing.

M​eer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer 088-3611440, of stuur een e-mail naar info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl.

Uitspraak