Laden...

Bericht over "school shooting" was poging tot bedreiging: één maand jeugddetentie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Bericht over "school shooting" was poging tot bedreiging: één maand jeugddetentie
Amsterdam, 28 maart 2019

De man die eind vorig jaar op internet een bericht plaatste over een “school shooting” in Amsterdam krijgt één maand jeugddetentie. Omdat er geen bewijs is dat het bericht daadwerkelijk iemand heeft bereikt, kan bedreiging niet bewezen worden – daarom wordt de man veroordeeld voor poging tot bedreiging.

​YouTube

De man plaatste in december 2018 onder de gebruikersnaam Skyr O een bericht op YouTube.com. Hij schreef: “Fuck you man just when I was planning my school shooting you came out with motivational bs (bs = bullshit, noot van de rechtbank) (this is actually no joke).“ De Amerikaanse FBI attendeerde de Nederlandse politie op dit bericht. Bij een huiszoeking bij de man trof de politie vervolgens een bivakmuts, een computer met internetaansluiting aan en een telefoon met beelden van school shootings. De man bekende het bericht te hebben geplaatst.

​Ernstig

De rechtbank vindt het dreigement, een school shooting, en de plaatsing daarvan op YouTube zeer ernstig. Daarbij komt dat de man in mei 2018 ook al dreigende teksten op het internet had geplaatst. De politie heeft de man toen tweemaal thuis bezocht en hem verteld dat hij moest stoppen met de berichten. Desondanks plaatste hij in december 2018 dus toch weer een dreigende tekst op YouTube. Uit de adviezen van psychiater en psycholoog blijkt dat er geen duidelijke aanwijzing is voor een escalatie van geweld, maar er is wel kans dat de man zonder behandeling opnieuw bedreigingen via internet zal uiten. Dit moet stoppen en de man moet begrijpen hoe serieus dit wordt opgenomen. De rechtbank legt daarom geen taakstraf op (die voor bedreiging via internet door een first offender passend is).

​Jeugddetentie

Een psycholoog en een psychiater hebben inmiddels vastgesteld dat de man lijdt aan een vorm van autisme. De rechtbank volgt het zowel het advies van de psycholoog als de psychiater dat het delict hem in verminderde mate kan worden toegerekend. Hoewel de man op het moment van het plegen van het delict 18 jaar oud was, past de rechtbank het jeugdstrafrecht toe. Aangezien de man al 100 dagen in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht, oordeelt de rechtbank dat het daarom disproportioneel is een hogere straf op te leggen dan één maand jeugddetentie.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail.

Uitspraken