Laden...

Beroepen tegen gebiedsverbod Museumplein gegrond

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Beroepen tegen gebiedsverbod Museumplein gegrond
Amsterdam, 23 april 2021

De rechtbank Amsterdam heeft vandaag acht ingestelde beroepen tegen een gebiedsverbod voor het Museumplein gegrond verklaard. Daarmee geldt het gebiedsverbod voor deze acht personen vanaf vandaag niet meer.

Demonstratie Museumplein

Op 28 maart zijn door de politie ongeveer 300 personen aangehouden op het Museumplein in Amsterdam, omdat zij het bevel van de politie negeerden om het Museumplein te verlaten. De groep was aanwezig op het Museumplein, waar zonder toestemming werd gedemonstreerd tegen de avondklok en andere coronamaatregelen. De officier van justitie heeft hen later op die dag een gedragsaanwijzing gegeven, wat betekent dat de betrokkenen zich gedurende ongeveer 10 weken in het weekend niet mochten bevinden op en rond het Museumplein. Door een groot aantal demonstranten is beroep ingesteld tegen het gebiedsverbod.

Onvoldoende onderbouwing herhalingsgevaar

De rechtbank heeft nu in een schriftelijke themazitting een beslissing genomen in acht van deze beroepschriften. De rechtbank oordeelt dat de inzet van een gedragsaanwijzing legitiem is gezien de ongeregeldheden bij eerdere soortgelijke demonstraties, het verloop van deze demonstratie en de ernstige verstoring van de openbare orde. De officier van justitie heeft echter niet – voorafgaand aan het afgeven van de gedragsaanwijzingen – beoordeeld waarom juist deze personen zich in de komende tijd opnieuw schuldig zouden maken aan ernstige openbare ordeverstoring. Van deze grote vrees voor herhaling is verder ook niet gebleken. Dit betekent dat de rechtbank deze acht ingestelde beroepen tegen de gedragsaanwijzing van de officier van justitie gegrond heeft verklaard.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088 361 14 40, of stuur een e-mail.

Uitspraken