Laden...

Beslissing op verzoeken OM in zaak Holleeder

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Beslissing op verzoeken OM in zaak Holleeder
Amsterdam, 22 februari 2017

Drie getuigen in de strafzaak tegen Willem Holleeder worden niet uitsluitend en ook niet al op korte termijn in een openbare zitting gehoord. Een verzoek daartoe van de officier van justitie is door de rechtbank afgewezen.

Het Openbaar Ministerie had de rechtbank verzocht om de twee zussen en de voormalige vriendin van Holleeder al binnenkort als getuigen te horen in een openbare zitting. Deze getuigenverhoren zouden in de plaats moeten komen van besloten verhoren bij de rechter-commissaris.

Efficiënte waarheidsvinding

De rechtbank wijst het verzoek van het OM af omdat de verhoren bij de rechter-commissaris al voor de komende weken staan ingepland. De rechtbank vindt dat deze geplande dagen voor de getuigenverhoren moeten worden benut.

De rechtbank stelt daarbij dat getuigenverklaringen die bij de rechter-commissaris zijn afgelegd van zeer grote waarde zijn. In het besloten verhoor kunnen vragen worden gesteld en beantwoord, waarna verdieping kan worden aangebracht tijdens de verhoren op de openbare zitting. Deze werkwijze komt zowel de waarheidsvinding als de efficiëntie ten goede.

Mogelijk openbaar verhoor op later moment

Wat betreft de behandeling ter openbare terechtzitting houdt de rechtbank rekening met de mogelijkheid dat vanaf september 2017 wordt begonnen met het horen van de drie getuigen door de rechtbank zelf. Daarmee wordt het belang dat door de officieren van justitie wordt toegeschreven aan het rechtstreeks horen door de rechtbank, voldoende gediend.

Uitspraken