Laden...

Beslissingen op onderzoekswensen Marengo

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Beslissingen op onderzoekswensen Marengo
Amsterdam, 04 oktober 2021

De rechtbank in de zaak Marengo heeft vandaag beslist op een deel van de onderzoekswensen zoals deze zijn uitgesproken tijdens de zittingsdagen van 14 en 1 september 2021.

OM: inzage in iPhone-berichten alleen op politiebureau

Het Openbaar Ministerie had gevorderd om de inzage door de advocaten in de iPhone-berichten van de kroongetuige op eigen MacBooks terug te draaien. De berichten zouden alleen nog mogen worden ingezien op een computer op het politiebureau. Volgens het OM was dit noodzakelijk omdat er in de media enkele van deze – niet openbare – berichten waren verschenen.

Rechtbank: zorgen over lekken stukken, maar inzage wordt niet aangepast

Het baart de rechtbank zorgen dat er in het proces al meerdere keren niet openbare stukken zijn gelekt. Die zorgen zijn in dit geval nog groter omdat het nu niet gaat om processtukken, maar om berichten die alleen tijdelijk ter inzage aan raadslieden zijn verstrekt. De rechtbank beschikt zelf niet over deze berichten maar begrijpt van het OM dat in die berichten nog namen van naasten van de kroongetuige en andere identificerende gegevens staan. De rechtbank acht het niet uitgesloten dat veiligheidsrisico’s bestaan als dergelijke informatie op straat komt te liggen. Het spreekt voor zich dat juist in dit proces heel voorzichtig moet worden omgegaan met dergelijke informatie. 

Dit leidt de rechtbank echter niet tot de conclusie dat de berichten op dit moment van de MacBooks verwijderd moeten worden. De rechtbank kan namelijk niet vaststellen dat (een of meer) raadslieden verantwoordelijk zijn voor het lekken van berichten uit de inzageset. 

Afwijzing verzoek voegen alle iPhone-berichten

De rechtbank wijst ook het verzoek van meerdere raadslieden af om alle berichten uit de iPhone in het dossier te voegen. Het gaat om zeer veel, deels zeer persoonlijke berichten – zoals ook door de verdediging wordt onderkend – en de noodzaak om deze allemaal te voegen is niet gebleken. Bovendien kunnen de raadslieden specifieke, relevante berichten op betrekkelijk eenvoudige wijze aan het dossier toegevoegd krijgen. Hiervoor volstaat een kort bericht aan het Openbaar Ministerie, dat vervolgens de berichten, na eventuele anonimisering vanuit het oogpunt van veiligheid en/of privacy, voegt in het dossier.

De uitgebreide motivering op deze en andere beslissingen is hier na te lezen.

Extra zittingsdag

Op woensdag 13 oktober 2021 vindt nog een extra zittingsdag plaats om te spreken over de overige onderzoekswensen die tijdens de afgelopen zittingsdagen zijn uitgesproken. Pers en publiek kunnen zich hiervoor nog tot maandag 11 oktober 12.00 uur aanmelden. Kijk voor meer informatie op www.rechtspraak.nl/marengo, onder het kopje Zitting bijwonen en persinformatie.

Meer informatie

Meer informatie over de zaak staat op www.rechtspraak.nl/marengo

U kunt ook contact opnemen met de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088 361 14 40, of stuur een e-mail.
Uitspraken