Laden...

Beslissingen op onderzoekswensen Marengo

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Beslissingen op onderzoekswensen Marengo
Amsterdam, 08 november 2021

De rechtbank in de zaak Marengo heeft vandaag beslist op een deel van de onderzoekswensen zoals deze zijn uitgesproken tijdens de zittingsdagen van 14 en 21 september en 13 oktober 2021.

Aanvullende vragen aan de Verenigde Arabische Emiraten

Tijdens de zittingsdagen dienden meerdere raadslieden onderzoekswensen in om meer zicht te krijgen op de inzet van en samenwerking met de justitiële autoriteiten in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). In het bijzonder ging het om de observatie van twee Nederlandse advocaten tijdens een bezoek aan Dubai en om de omstandigheden rond de aanhouding, detentie en overdracht van verdachte Ridouan T.

De rechtbank is van oordeel dat de eerdere antwoorden van de autoriteiten in de VAE ten aanzien van deze onderwerpen erg summier zijn en aanleiding geven tot het stellen van nieuwe vragen. Het Openbaar Ministerie heeft eerder al gezegd  een aanvullend rechtshulpverzoek aan de VAE te gaan doen. De rechtbank formuleert in haar beslissingen een reeks vragen die de rechtbank met  dat verzoek beantwoord wil zien.

Observatie advocaten

Ten aanzien van de observatie van de raadslieden wil de rechtbank onder meer weten op basis van welke informatie tot deze observatie is besloten, hoe lang deze heeft geduurd en op welke plekken de advocaten allemaal zijn geobserveerd. Ook verzoekt de rechtbank om de ontvangst van eventuele aanvullende foto’s of video-opnames die tijdens de observatie zijn gemaakt.

​Aanhouding Ridouan T.

Ook ten aanzien van de aanhouding, detentie en overdracht van Ridouan T. wil de rechtbank van de VAE weten of er beeldmateriaal is gemaakt. Daarnaast wil de rechtbank onder meer antwoord op de vraag hoe en wanneer de verdachte het letsel heeft opgelopen dat tijdens de vlucht van Dubai naar Eindhoven bij hem is vastgesteld.

Zaak Ridouan T. niet apart behandeld

De rechtbank wijst het verzoek af om de zaak van verdachte Ridouan T. apart te behandelen. Het belang om de verschillende zaken (deels) gelijktijdig te blijven behandelen weegt naar het oordeel van de rechtbank nog steeds zwaarder dan het door de verdediging aangevoerde belang om de zaken gescheiden te behandelen.

Onderzoekswensen ten aanzien van de kroongetuige

Tijdens de zittingsdagen zijn door de raadslieden meerdere onderzoekswensen ingediend die betrekking hadden op de kroongetuige, waaronder vragen over zijn iPhone en over de vraag of er gunsten aan de kroongetuige zouden zijn verleend. Deze verzoeken worden door de rechtbank afgewezen. De motivering daarvan is na te lezen in de beslissingen.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088 361 14 40, of stuur een e-mail.

Zie ook: www.rechtspraak.nl/marengo.

Uitspraken