Laden...

Beslissingen op onderzoekswensen pro forma Marengo

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Beslissingen op onderzoekswensen pro forma Marengo
Amsterdam, 17 november 2020

De rechtbank heeft vandaag in de strafzaak Marengo beslissingen genomen op de onderzoekswensen die de verdediging heeft ingediend tijdens de afgelopen pro formazitting, eind oktober en begin november.

In dit bericht zijn enkele beslissingen samengevat. De volledige tekst van de beslissingen is beschikbaar via de link onderaan de pagina.

Rechter-commissaris

Tijdens de pro forma was de voortgang van het proces een belangrijk onderwerp van gesprek. Dit onder andere tegen de achtergrond van het vertrek van de rechter-commissaris (RC). Enkele raadslieden deden suggesties over wie die taak op zich moet gaan nemen, maar daar treedt de rechtbank niet in. Deze beslissing is aan het management van de strafsector en het kabinet rechter-commissaris.

Verhoren van de verdachten als getuigen

Vanwege het vertrek van de RC heeft de rechtbank gekeken naar de planning van de nog resterende 43 getuigenverhoren. Die stonden aanvankelijk deels bij de RC gepland. Om te voorkomen dat de zaak veel vertraging oploopt, zal de rechtbank een deel van de verhoren op zitting gaan afnemen. Dat geldt onder andere voor alle 17 verdachten, die in elkaars zaak als getuige zullen worden gehoord.

Horen van de kroongetuige

Ook wil de rechtbank de nog resterende verhoren van de kroongetuige op de openbare zitting laten plaatsvinden. Deze staan gepland vanaf februari 2021. Daarbij moet de kanttekening worden geplaatst dat mogelijk delen van het verhoor alsnog beter binnen de beslotenheid van het kabinet RC kunnen plaatsvinden. Ook zijn er wellicht getuigenverhoren van verdachten die uiteindelijk wel bij de RC dienen plaats te vinden. Dit zal in overleg met alle procespartijen worden bepaald.

Extra verhoor kroongetuige

De verdediging van Mohamed R. had daarnaast gevraagd om een verhoor op korte termijn van de kroongetuige in de zaak van hun cliënt. Volgens de verdediging is dat verhoor noodzakelijk om vervolgens een verzoek te kunnen doen over de voorlopige hechtenis van hun cliënt. De rechtbank staat een extra verhoor toe. Onderzocht wordt of in december een extra openbare zittingsdag kan worden gepland.

Dubai-observatie

Een aantal raadslieden had verzoeken ingediend voor onder meer het horen van getuigen van de Dubai-observatie, waarin twee advocaten tijdens een bezoek aan Dubai zijn gevolgd door de lokale politie. Dit gebeurde op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie. De rechtbank wijst deze verzoeken af omdat ze prematuur zijn. Op 29 september 2020 heeft de rechtbank al geoordeeld dat het OM eerst het dossier zodanig moet aanvullen dat helder wordt wat er precies is gebeurd. Het OM heeft aangegeven dat deze opdracht is uitgezet. De rechtbank ziet geen aanleiding om daarop vooruit te lopen en nu al te bepalen dat getuigen moeten worden gehoord.

De reactie van de rechtbank op alle overige verzoeken kan worden nagelezen in de volledige tekst van de beslissingen. Kijk voor meer informatie over Marengo ook op www.rechtspraak.nl/marengo.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088 361 14 40, of stuur een e-mail.

Uitspraken