Laden...

Bestuursleden schuldig aan verduistering bij kinderkanker-stichting

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Bestuursleden schuldig aan verduistering bij kinderkanker-stichting
Amsterdam, 15 december 2016

Een voormalig bestuurslid van de Stichting The Quality of Life Gala is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar (waarvan zes maanden voorwaardelijk) voor onder meer verduistering van 650 duizend euro van de stichting. Ook moet hij ruim 1 miljoen euro schadevergoeding betalen. Een tweede verdachte, de penningmeester van de stichting, kreeg voor medeplichtigheid drie maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur opgelegd.

Geld werd gebruikt voor privé-uitgaven

Het bestuurslid is schuldig aan een aaneenschakeling van frauduleuze activiteiten. In anderhalf jaar tijd haalde hij 650 duizend euro van de bankrekening van de stichting, die zich inzet voor onderzoek naar kinderkanker. Om dit voor elkaar te krijgen vervalste hij meerdere documenten. Hierbij kreeg hij hulp van de penningmeester. Met het geld loste het bestuurslid privéschulden af en deed hij privéuitgaven.

Tegelijkertijd wist de man ook ABN Amro, zijn toenmalige werkgever American Express en twee ondernemers op te lichten. Het geld dat hem dit opleverde, gebruikte hij onder andere om een deel van het verduisterde geld van The Quality of Life Gala terug te betalen. In totaal heeft de man voor een bedrag van 2,7 miljoen euro gefraudeerd.

Vertrouwen donateurs beschaamd

De man heeft niet alleen de stichting en de andere gedupeerden financieel benadeeld, maar ook het vertrouwen van de donateurs van The Quality of Life Gala ernstig beschaamd. Door de ophef is de stichting inmiddels opgeheven, waardoor er minder geld beschikbaar is voor onderzoek naar kinderkanker.

De opgelegde gevangenisstraf is zes maanden korter dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dit is omdat de man vanaf het begin heeft meegewerkt aan het onderzoek en omdat hij de meeste feiten heeft bekend. Ook heeft hij zijn schuld aan The Quality of Life Gala inmiddels terugbetaald en is hij een van de andere schulden aan het aflossen.

De tweede verdachte heeft de verduistering als penningmeester weliswaar mogelijk gemaakt, maar profiteerde zelf niet van het geld. Onder andere om die reden krijgt de man geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf, maar een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd.

Uitspraken