Bewoners ADM-terrein krijgen geen gelijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Bewoners ADM-terrein krijgen geen gelijk
Amsterdam, 06 augustus 2018

Een groep van 81 bewoners van het ADM-terrein in het westelijk havengebied van Amsterdam heeft van de rechter geen gelijk gekregen in hun poging de vestiging van bergingsbedrijf Koole Maritiem BV op het terrein, tegen te houden.

De bewoners maken deel uit van de woon-/werkgemeenschap die sinds 1997 op het terrein is ontstaan. Door de komst van het bergingsbedrijf hangt de bewoners ontruiming boven het hoofd. Volgens hen zijn de plannen echter in strijd met het zogenoemde bestemmingsbeding dat de gemeente in 1970 overeenkwam met de toenmalige eigenaar ADM. Dat beding zou volgens de bewoners alleen het herstellen en bouwen van schepen toelaten, en niet de geplande berging, ontmanteling en asbestsanering. De gemeente zou de huidige eigenaar aan het beding moeten houden, zo eisten de bewoners.

Bewoners zijn geen partij

De rechtbank gaat hier niet in mee. De bewoners zijn geen partij in de destijds gemaakte afspraken en kunnen daarom niet afdwingen dat de gemeente de huidige eigenaar houdt aan de uitleg die zij aan het beding geven. Bovendien had het bestemmingsbeding nooit het doel om hun belangen als bewoners te beschermen. De groep maakt al tientallen jaren gebruik van het terrein door er te wonen en te werken en verhindert daarmee juist dat het terrein wordt gebruikt overeenkomstig het bestemmingsbeding.

Ontruiming

In een andere, gerelateerde procedure oordeelde de Raad van State op 25 juli 2018 al dat de bewoners het terrein uiterlijk op 25 december 2018 moeten hebben ontruimd.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail.

Uitspraken

Meest gelezen berichten