Laden...

Bouwbedrijven verantwoordelijk voor fatale val bouwvakker Hoog Catharijne

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Bouwbedrijven verantwoordelijk voor fatale val bouwvakker Hoog Catharijne
Amsterdam, 24 juli 2019

Bouwbedrijven BAM en Blitta zijn beide verantwoordelijk voor de fatale val die een bouwvakker maakte op de bouwplaats van Nieuw Hoog Catharijne in Utrecht, in januari 2017. Hoofdaannemer BAM moet een boete betalen van 75.000 euro, onderaannemer Blitta krijgt een boete van 50.000 euro opgelegd.

Val van 20 meter

Collega’s van het slachtoffer vonden zijn lichaam in een technische schacht van een gebouw in aanbouw. Onderzoek wees uit dat de man al 24 uur daarvoor was overleden als gevolg van een val van zo’n 20 meter.

Schacht niet afgezet

De rechtbank stelt vast dat de technische schacht ten tijde van het ongeval niet was afgedicht of afgezet, niet was verlicht en niet was voorzien van waarschuwingsborden. Bovendien waren de werknemers onvoldoende gewaarschuwd voor de risico’s van valgevaar.

Veiligheid bouwplaats niet op orde

De twee bouwbedrijven hebben daarmee de Arboregelgeving niet nageleefd. Het was hun verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige werkomgeving voor iedereen die op de bouwplaats aan het werk was. Volgens diverse getuigen was de bouwplaats al langere tijd en op verschillende punten onveilig. Dat leidde echter niet tot het nemen van de noodzakelijke maatregelen waarmee het dodelijke ongeval mogelijk voorkomen had kunnen worden. De rechtbank houdt BAM en Blitta dan ook verantwoordelijk voor de dood van de man.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail.

Uitspraken