Laden...

Bureau Clara Wichmann mag collectieve actie instellen in zaak over borstimplantaten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Bureau Clara Wichmann mag collectieve actie instellen in zaak over borstimplantaten
Amsterdam, 14 februari 2024

Bureau Clara Wichmann, die opkomt voor de vrouwen die bepaalde borstimplantaten van een producent hebben of hebben gehad, mag de collectieve actie instellen. Zij is ontvankelijk. Dat heeft de rechtbank bepaald. Ook nam de rechtbank nog andere procesbeslissingen in deze collectieve zaak. 

Waar deze zaak over gaat

In deze zaak gaat het specifiek om bepaalde borstimplantaten die binnen het concern van de Amerikaanse farmaceut Allergan, tegenwoordig AbbVie, zijn geproduceerd en die dit concern tot 2019 op de mark bracht.

Volgens Bureau Clara Wichmann kunnen de implantaten tot ernstige ziekte of gezondheidsklachten leiden, namelijk BIA-ALCL, een zeldzame vorm van lymfeklierkanker, en ASIA, een auto-immuun-syndroom.  

In de zaak eist de belangenbehartiger schadevergoeding voor de vrouwen. Het gaat zowel om materiële als immateriële schadevergoeding, waaronder vergoedingen voor de behandeling ter verwijdering van een implantaat en ter reconstructie van een borst.

Tussenbeslissingen van rechtbank

In deze fase van de procedure ging het nog niet om de inhoud van de zaak. 

Eerst heeft de rechtbank beslist dat de Nederlandse rechter alleen mag oordelen over de vorderingen die Bureau Clara Wichmann heeft ingesteld voor de vrouwen die in Nederland implantatie van de implantaten hebben ondergaan.

Verder ging het om de vraag of de oude of nieuwe collectieve actiewet van toepassing is. Alleen onder die nieuwe wet kan een belangenorganisatie namelijk ook een vordering tot schadevergoeding instellen. De rechtbank heeft beslist dat de nieuwe wet alleen van toepassing is op de vorderingen van vrouwen die in Nederland een implantatie hebben gehad van implantaten die na 15 november 2016 in omloop zijn gebracht. Op de overige vorderingen is de oude wet van toepassing. 


In de volgende (korte) fase van de procedure worden vrouwen voor wie Bureau Clara Wichmann opkomt in kennis gesteld van de procedure en hebben zij vervolgens de mogelijkheid zich aan de procedure te onttrekken, of juist om zich daarbij aan te sluiten. 

Pas na die fase komt de rechtbank toe aan een inhoudelijke behandeling van de zaak.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar de afdeling Communicatie van de rechtbank Amsterdam.


Uitspraken