Laden...

Celstraf en tbs voor dodelijke schietpartij Rivierenbuurt

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Celstraf en tbs voor dodelijke schietpartij Rivierenbuurt
Amsterdam, 09 augustus 2023
Een 19-jarige man is veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging onder meer omdat hij op 23 maart 2022 in de Rivierenbuurt in Amsterdam een 21-jarige man doodschoot. De man is ook schuldig aan poging tot doodslag door te schieten vanuit een sportschool in Amsterdam-West in april 2022. 

Op 23 maart 2022 nam een onbekende persoon contact op met de 19-jarige man. Er zou een conflict zijn op een plein in de Rivierenbuurt en de 19-jarige man werd gevraagd ernaartoe te gaan en te bemiddelen. Dat deed hij en hij nam een vuurwapen mee. Hij trok zijn wapen en schoot meermaals. Er waren op dat moment meerdere mensen aanwezig op het plein. Het 21-jarige slachtoffer werd toevallig geraakt en overleed korte tijd erna aan zijn verwondingen. Door zo te schieten maakte de 19-jarige man zich schuldig aan doodslag en poging tot doodslag van elf andere, veelal jonge, personen op het plein.

Schieten vanuit sportschool

Op 3 april 2022, anderhalve week na het schietincident, nam de 19-jarige man hetzelfde wapen mee naar een sportschool op het Bos en Lommerplein in Amsterdam-West. Vanaf de eerste verdieping schoot hij naar buiten terwijl hij wist dat er meerdere jongens op de stoep stonden. Door deze daden maakte hij zich schuldig aan poging doodslag. Daarna schoot hij nog gericht op twee personen waarbij hij één ervan in zijn schouder raakte. Hij dwong iemand onder dreiging van een vuurwapen zijn bromfiets af te geven en reed daarop weg. 

Ook is bewezen dat hij een wapen en munitie in zijn bezit had en in februari 2022 een motorscooter verduisterde. 

Antisociale persoonlijkheidsstoornis

Uit het observatierapport van een forensisch centrum blijkt dat de 19-jarige man zwakbegaafd is, een antisociale persoonlijkheidsstoornis heeft en ADHD. De rechtbank neemt het advies over hem enkele daden verminderd toe te rekenen.  

Ook neemt de rechtbank het advies over om tbs op te leggen. Alhoewel de man op zitting zei gemotiveerd te zijn voor behandeling, past tbs met voorwaarden niet omdat probleembesef en zelfinzicht bij de man ontbreken.
 

Gevangenisstraf

Naast tbs met dwangverpleging rechtvaardigt de ernst van zijn daden een langdurige gevangenisstraf. Daarin weegt mee dat de rechtbank ervan uitgaat dat hij nadat hij zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten, zeer langdurig zal worden behandeld in het kader van de tbs-maatregel. Daarom acht de rechtbank 9 jaar gevangenisstraf passend. 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar de afdeling Communicatie van de rechtbank Amsterdam: info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl.

Uitspraken