Celstraffen voor cocaïnesmokkelaars op viskotter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Celstraffen voor cocaïnesmokkelaars op viskotter
Amsterdam, 16 mei 2018

Vijf mannen krijgen gevangenisstraffen tussen 3 en 6 jaar voor hun aandeel in de smokkel van 261 kilo cocaïne met de Urker viskotter Z181.

Drugsimport

De rechtbank acht bewezen dat de mannen op 10 juni vorig jaar met de viskotter de cocaïne uit de zee visten nadat die overboord was gegooid van een containerschip uit Zuid-Amerika. Een Poolse oproepkracht, die pas kort van tevoren te horen kreeg wat er stond te gebeuren, krijgt 3 jaar celstraf.
De schipper krijgt 42 maanden. De eigenaar van de viskotter krijgt 4 jaar gevangenisstraf, één jaar meer dan het OM had geëist. Een vierde man, die in direct contact stond met de organisatoren van de smokkel, krijgt 5 jaar celstraf en de hoofddader krijgt, zoals geëist door het openbaar ministerie (OM), 6 jaar celstraf: hij vervulde een spilfunctie in het contact met de organisatoren van de drugsimport.

Legale visserij

De rechtbank acht de smokkel van de cocaïne, met een geschatte waarde van 7,5 miljoen euro, bewezen op basis van bewijsmateriaal, zoals observaties en sms-berichten, en de verklaringen van enkele van de mannen. De rechtbank neem het de mannen kwalijk dat zij de legale visserij hebben verweven met de illegale handel in harddrugs. Harddrugs vormen volgens de rechtbank een gevaar voor de volksgezondheid en de handel daarin gaat gepaard met zware criminaliteit en ondermijning van de rechtstaat.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail.

Uitspraken

Meest gelezen berichten