Laden...

Change=Amsterdam moet ten onrechte geïnde ‘community-kosten’ terugbetalen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Change=Amsterdam moet ten onrechte geïnde ‘community-kosten’ terugbetalen
Amsterdam, 21 juni 2021
Ruim 250 huurders van studio’s in twee complexen van verhuurder/beheerder Change=Amsterdam hebben ten onrechte kosten moeten betalen voor een zogenoemde community overeenkomst. Change=Amsterdam moet hen de betaalde facturen terugbetalen en mag de kosten niet langer in rekening brengen. Dat heeft de kantonrechter bepaald.

Lidmaatschap van de ‘community’

Change=Amsterdam verhuurt/beheert in de twee complexen in Zuidoost en West in totaal zo’n 1100  zelfstandige studio’s. De complexen zijn daarnaast voorzien van gemeenschappelijke voorzieningen zoals een huiskamer. Hier is ook een community manager actief, die zorgt voor de coördinatie en structuur binnen het gebouw. Bij het aangaan van de huurovereenkomst zijn nieuwe huurders verplicht om een community- of dienstenovereenkomst te ondertekenen. Hierin zijn kosten vastgelegd voor het community lidmaatschap, een interieurpakket voor de studio en voor internet in de woning. Deze kosten variëren van circa 75 tot 120 euro per maand komen bovenop de maandelijkse huur en reguliere servicekosten van 600 tot 700 euro.

Huurders vinden extra kosten onredelijk

De huurders waren naar de rechter gestapt omdat de community overeenkomst volgens hen onredelijk is en de kosten dus niet in rekening zouden mogen worden gebracht. Volgens Change=Amsterdam hebben de huurders ongelijk. De overeenkomst zou een onlosmakelijk onderdeel zijn van het naar eigen zeggen unieke concept van Change=Amsterdam: het bedrijf verhuurt niet simpelweg studio’s, maar biedt huurders een gemeenschap waarin ‘werken, wonen, leren, leven, zorg en veiligheid’ hand in hand gaan. Om dit mogelijk te maken dienen huurders ook te tekenen voor de extra overeenkomst.

Kosten ten onrechte in rekening gebracht

De kantonrechter gaat hier niet in mee en stelt de huurders in het gelijk. Hij is het met hen eens dat de kosten die deel uitmaken van de community overeenkomst niet apart in rekening mogen worden gebracht. Door potentiële huurders de overeenkomst verplicht te laten ondertekenen, ontstaat er ten eerste een voor de verhuurder niet redelijk voordeel. De wet verbiedt dit, ter bescherming van huurders. Bovendien dienen de geleverde zaken en diensten in de community overeenkomst  onderdeel te zijn van de in rekening gebrachte reguliere huur en servicekosten. In enkele gevallen – zoals voor internet – betaalden de huurders zelfs dubbelop, zowel via de servicekosten als via de community overeenkomst.

Kosten onttrokken aan toetsing

De kantonrechter wil Change=Amsterdam niet van kwade opzet beschuldigen. Feit is echter wel dat door gebruik van de community overeenkomst de kosten werden onttrokken aan de mogelijkheid tot toetsing door de huurcommissie, en in het uiterste geval door de kantonrechter. De wetgever heeft dit nu juist willen tegengaan. Daarom verklaart de kantonrechter de overeenkomsten nietig en moeten alle kosten aan de huurders worden terugbetaald. 

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail naar info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl

Uitspraken