Claimstichting niet-ontvankelijk in zaak tegen afvalschip Probo Koala

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Claimstichting niet-ontvankelijk in zaak tegen afvalschip Probo Koala
Amsterdam, 18 april 2018

De stichting die zegt op te komen voor de slachtoffers van de dumping van afval van het schip Probo Koala in Ivoorkust is niet-ontvankelijk in haar massaclaim. De rechtbank vindt het onduidelijk of mogelijke slachtoffers daadwerkelijk baat hebben bij die claim.

De rechtbank heeft de stichting Victimes des Déchets Toxiques Côte d’Ivoire niet-ontvankelijk verklaard in haar claim namens de slachtoffers van een illegale dumping van afvalstoffen (slops) in Abidjan in 2006. Die slops waren afkomstig van het schip Probo Koala en werden door een lokaal bedrijf op verschillende locaties in Abidjan verspreid. Daarbij zouden verschillende stoffen zijn vrijgekomen die bij duizenden mensen tot gezondheidsklachten zouden hebben geleid.

Onvoldoende duidelijkheid

In tegenstelling tot een andere claimstichting (die in een eerdere procedure tegen Trafigura, de bevrachter van de Probo Koala, in 2016 niet-ontvankelijk werd verklaard) heeft de stichting Victimes des Déchets Toxiques Côte d’Ivoire wel voldoende kennis en vaardigheden om een juridische procedure te kunnen voeren. Toch vangt ook deze stichting nu bot in haar zaak tegen Trafigura. De rechtbank oordeelt namelijk dat er zorgen zijn ten aanzien van de belangen van de achterban door de nauwe banden van de claimorganisatie met derden in Ivoorkust. Zo heeft de stichting onvoldoende duidelijk gemaakt hoe zij de voorgestelde verdeling van een eventuele vergoeding aan de slachtoffers kan garanderen. De rechtbank concludeert mede daarom dat de belangen van de achterban van de stichting in deze zaak onvoldoende zijn gewaarborgd.

Kans op een schikking

Verder overweegt de rechtbank dat de claimorganisatie alleen dan de belangen van de slachtoffers kan behartigen wanneer er zicht is op een schikking met Trafigura. Die verwachting is er volgens de rechtbank echter niet. Ook daarom is het onzeker of de achterban van de stichting voldoende baat zal hebben bij de collectieve actie. Dit alles is reden ook deze stichting niet-ontvankelijk te verklaren.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail naar info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl.

Uitspraak

Meest gelezen berichten