Dader steekpartij The Movies ontoerekeningsvatbaar

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Dader steekpartij The Movies ontoerekeningsvatbaar
Amsterdam, 14 maart 2017

De 25-jarige man die drie personen in de Amsterdamse bioscoop The Movies met een mes heeft gestoken, moet voor één jaar in een psychiatrisch ziekenhuis worden behandeld. De rechtbank oordeelt dat de man ontoerekeningsvatbaar is.

 

Zichtbaar

De man heeft vorig jaar augustus drie personen voor de ingang van bioscoop The Movies gestoken en is met het mes zichtbaar in de hand de bioscoop binnengelopen. Daar was op dat moment een feest aan de gang. Binnen heeft hij een vierde persoon  bedreigd.

Psychose

Deskundigen hebben vastgesteld  dat de man op het moment van de steekpartij en bedreiging in een psychose verkeerde. Hij kan zich van de gebeurtenis niets herinneren. De deskundigen hebben daarom onvoldoende kunnen onderzoeken of hij geheel vanuit de psychose heeft gehandeld. De rechtbank vindt dat wel aannemelijk en acht hem daarom ontoerekeningsvatbaar. Volgens getuigen heeft de man zonder concrete aanleiding op de slachtoffers ingestoken, had hij een verwarde, verwilderde blik in zijn ogen, sprak geen woord tijdens en na de steekpartij, likte aan het bebloede mes en is na zijn daden niet weggevlucht.

Geen straf

De rechtbank acht drie pogingen tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bewezen en daarnaast  bedreiging met zware mishandeling. Er kan vanwege de ontoerekeningsvatbaarheid geen straf worden opgelegd. De rechtbank is wel van oordeel dat de man een gevaar vormt voor de algemene veiligheid van personen. Daarom is ter bescherming van de maatschappij een behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis noodzakelijk.

Meer informatie:
Afdeling Voorlichting & communicatie rechtbank Amsterdam, 088 3611440 of via e-mail: info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl.

Uitspraken

Meest gelezen berichten