Drie jaar cel voor voorbereiden bomaanslag in 2004

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Drie jaar cel voor voorbereiden bomaanslag in 2004
Amsterdam, 10 januari 2018

Een 48-jarige man krijgt 3 jaar gevangenisstraf (waarvan 1 jaar voorwaardelijk) omdat hij in 2004, met andere inmiddels al veroordeelde mededaders, een bom voorhanden had waarmee een aanslag zou worden gepleegd.

Bom in Buitenveldertse woning

Tijdens het tappen van de telefoons van een aantal verdachten rees in de avond van 11 november 2004 bij de politie het vermoeden dat de man op dat moment een explosief bij zich had. Het signaal van zijn telefoon leidde de politie naar een woning in Buitenveldert. Daar werden onder meer een explosief en een tot ontsteker omgebouwde telefoon gevonden. Het mogelijke doelwit was een garagehouder in Rotterdam. Zijn foto en plattegronden van de omgeving van zijn garage werden ook in de woning aangetroffen.

Kilo springstof

De 48-jarige man die nu is veroordeeld, speelde een belangrijke rol bij het aannemen van de opdracht en de voorbereiding van de bomaanslag. Hij werkte hierbij nauw samen met (in ieder geval) twee andere mannen. De bom bevatte twee pakketten van elk 500 gram springstof. Vaststaat dat slechts 100 gram van deze springstof volstaat om een auto uit elkaar te rijten. Het is evident dat de bom levensgevaarlijk was en een enorme ravage zou hebben aangericht als het tot ontploffing was gekomen.

Toevallige aanhouding

De man had geen strafblad in Nederland en kon pas in 2016, min of meer toevallig, in Hongarije worden aangehouden voor de strafbare feiten uit 2004. De rechtbank heeft bij het opleggen van de straf – conform de eis van de officier – daarom rekening gehouden met de lange tijd die sinds het begaan van de strafbare feiten is verstreken.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail.

Uitspraken

Meest gelezen berichten