Laden...

Drietal vrijgesproken van voorbereiden liquidatie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Drietal vrijgesproken van voorbereiden liquidatie
Amsterdam, 13 november 2018

Drie Amsterdammers van 24, 28 en 29 jaar worden vrijgesproken van het voorbereiden van een liquidatie. Het is niet bewezen dat zij van plan waren om iemand om het leven te brengen. De twee jongste verdachten worden wel veroordeeld voor onder meer een poging tot woningoverval. De 29-jarige man wordt in zijn geheel vrijgesproken.

De mannen werden al enige tijd door de politie in de gaten gehouden toen zij op 11 mei 2017 werden aangehouden in de buurt van Zaltbommel. Ze zouden op dat moment op weg zijn geweest om in Oss een man om het leven te brengen.

Liquidatieplan niet bewezen

De rechtbank komt echter tot het oordeel dat niet is bewezen dat de mannen inderdaad van plan waren iemand te liquideren. Hoewel één van hen beschikte over een Kalasjnikov met munitie en de verdachten het potentiële slachtoffer enkele dagen volgden met een gps-tracker onder diens auto, kan de rechtbank slechts vaststellen dat zij iets crimineels van plan waren. Wat dit precies was, is niet vast te stellen. Het is niet uit te sluiten dat de verdachten, zoals zij zelf hebben gesteld, ‘slechts’ van plan waren om bij het slachtoffer in te breken.

Voorbereiden inbraak niet strafbaar

Voor dit inbraakplan kan de rechtbank geen straf opleggen. Voorbereidingshandelingen zijn namelijk pas strafbaar wanneer het beoogde misdrijf minimaal 8 jaar gevangenisstraf op kan leveren. Een inbraak valt hier niet onder.

Poging woningoverval

De twee mannen van 24 en 28 worden wel veroordeeld voor een poging om een woning te overvallen aan de Leeuwendalersweg in Bos en Lommer. De 24-jarige man krijgt daarnaast straf voor het bezit van de Kalasjnikov. Hij krijgt een gevangenisstraf van 3 jaar. De 28-jarige verdachte wordt veroordeeld tot 106 weken cel. De 29-jarige verdacht wordt van alle verdenkingen vrijgesproken en krijgt dan ook geen straf opgelegd.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer 088-3611440, of stuur een e-mail naar info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl.

Uitspraken