Laden...

Familie krijgt celstraffen tot 6 jaar opgelegd voor witwassen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Familie krijgt celstraffen tot 6 jaar opgelegd voor witwassen
Amsterdam, 02 juli 2024

De rechtbank Amsterdam veroordeelt zeven leden van een familie voor onder meer gewoontewitwassen, bankieren zonder vergunning en deelname aan een criminele organisatie. Een 54-jarige man, die wordt gezien als de leider van de criminele organisatie, krijgt 6 jaar gevangenisstraf opgelegd. De zes andere familieleden krijgen gevangenisstraffen opgelegd variërend van 10 tot 48 maanden. Het Openbaar Ministerie (OM) had met vier van de zeven verdachten procesafspraken gemaakt.

Het onderzoek startte in januari 2020 naar aanleiding van informatie van het Team Criminele Inlichtingen. Uit deze informatie ontstond het vermoeden dat een pand in Amsterdam Zuidoost door leden van de familie gebruikt zou worden om grote geldbedragen wit te wassen. Uit vervolgonderzoek kwamen verschillende andere locaties in Amsterdam naar voren die vermoedelijk gebruikt werden voor witwashandelingen en ondergronds bankieren. Dit resulteerde op 12 april 2022 in de arrestatie van de 54-jarige man en verschillende familieleden. In de panden en woningen werden grote hoeveelheden contant geld, deels verborgen in poefen, en geldtelmachines aangetroffen.

Grootschalige witwaspraktijken

Onder leiding van de 54-jarige man heeft de criminele organisatie in bijna vier jaar tijd een bedrag van meer dan 95 miljoen euro witgewassen. De organisatie maakte een gewoonte van het bankieren zonder vergunning. De rechtbank is van oordeel dat de 54-jarige man degene was die de zes andere familieleden aanstuurde. 

Procesafspraken

Het OM is met vier leden van de familie tot procesafspraken gekomen. Als het OM geen procesafspraken zou hebben gemaakt, zouden de strafeisen voor deze vier een derde hoger zijn geweest. Gelet op de straf(proces)rechtelijke en maatschappelijke voordelen die behaald worden met afdoening door middel van procesafspraken, zal de rechtbank de procesafspraken van een derde strafvermindering volgen. De rechtbank legt een gevangenisstraf op van 6 jaar aan de 54-jarige man. De andere drie familieleden worden veroordeeld tot 48 maanden, 44 maanden en 24 maanden gevangenisstraf. 

De drie familieleden die geen procesafspraken hebben gemaakt met het OM krijgen voor  hun betrokkenheid bij het medeplegen van witwassen en deelname aan een criminele organisatie straffen opgelegd van 40, 20 en 10 maanden gevangenisstraf.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar de afdeling Communicatie van de rechtbank Amsterdam: info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nlUitspraken