Forse gevangenisstraf voor hoofdverdachte van professionele autodiefstallen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Forse gevangenisstraf voor hoofdverdachte van professionele autodiefstallen
Amsterdam, 20 december 2017

Drie mannen van 23 tot 29 jaar zijn schuldig bevonden aan deelname aan een criminele organisatie die zich bezighield met het stelen van auto’s, waarna deze van een nieuwe identiteit werden voorzien en verkocht. Zij zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van zes maanden voorwaardelijk en een maximale taakstraf, tot 48 maanden onvoorwaardelijk. Drie anderen zijn van deelname aan die criminele organisatie vrijgesproken. Hun rol was te incidenteel om te bewijzen dat zij lid waren van de organisatie. Twee van hen zijn echter wel veroordeeld voor deze incidentele betrokkenheid.

Werkwijze

Uit het dossier blijkt dat de groep volgens een bepaalde werkwijze te werk ging. Door een van de leden van de organisatie werd de opdracht gegeven om een auto van een bepaald merk, type en kleur te stelen. Dan vond er een voorverkenning plaats, mogelijk om het portierslot van de auto uit te lezen. Een 29-jarige man was in deze organisatie de spin in het web en degene die de autosleutels kon namaken. Als hij een sleutel had nagemaakt, werd een loopjongen ingezet om de auto te stelen. Daarna werd de auto voorzien van valse kentekenplaten om de identiteit van de gestolen auto te verhullen. Vervolgens werd de auto ‘koud gezet’ op straat of in een loods of opslagplaats.

Blanco exportbewijzen

Voorafgaand aan of na de diefstal werden de gegevens van een tweede auto gezocht die zoveel mogelijk op de eerste leek. Deze selectie vond plaats in een computersysteem, waar een medeverdachte van de drie kernleden toegang toe had door zijn werk bij een autoleverancier. Hij kon ook aan blanco exportbewijzen komen, die nodig zijn om een auto volledig te vervalsen en daarna te kunnen exporteren. Uiteindelijk werden de vervalste auto’s verkocht.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam op 088-3611440, of stuur een e-mail

Uitspraken

Meest gelezen berichten