Laden...

Frank Masmeijer mag worden overgeleverd aan België

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Frank Masmeijer mag worden overgeleverd aan België
Amsterdam, 13 november 2018

Frank Masmeijer mag worden overgeleverd aan België. Dat heeft de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de rechtbank Amsterdam bepaald.

8 jaar gevangenisstraf

De Belgische autoriteiten hadden om Masmeijers overlevering verzocht omdat hij in dat land is veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor de invoer van 467 kilo cocaïne en deelname aan een criminele organisatie. Binnenkort wordt zijn zaak in hoger beroep behandeld.

Bezwaar

Masmeijer had bezwaar gemaakt tegen de overlevering, onder meer omdat hij ten tijde van de drugssmokkel in het ziekenhuis lag en dus niet schuldig kon zijn. De IRK gaat hier niet in mee omdat de feiten samen met anderen of in opdracht van Masmeijer zijn gepleegd. Hiervoor was het niet nodig dat Masmeijer zelf ook fysiek aanwezig was.

Voorwaarden voor overlevering

De IRK concludeert dat ook aan alle andere voorwaarden voor overlevering is voldaan. Zo heeft België de garantie gegeven dat Masmeijer zijn straf – wanneer deze onherroepelijk is – in Nederland mag uitzitten. Ook de psychische problemen van Masmeijer, ontstaan door zijn voorarrest in een Belgische gevangenis, staan overlevering niet in de weg. Daarvoor is de aandoening niet ernstig genoeg. Bovendien zijn de Belgische autoriteiten van de problemen op de hoogte.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer 088-3611440, of stuur een e-mail naar info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl.

Uitspraak