Laden...

Gevangenis en taakstraffen voor hondengevechten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Gevangenis en taakstraffen voor hondengevechten
Amsterdam, 31 oktober 2019

Een man krijgt acht maanden celstraf (waarvan drie voorwaardelijk) voor het organiseren van vier hondengevechten, dierenmishandeling en het fokken van honden op vechtkenmerken. Twee andere mannen en een vrouw krijgen taakstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen voor hun aandeel in de strafbare feiten. Ook mogen ze gedurende drie jaar geen honden houden.

Pitbull-achtige honden

Medio 2016 kreeg de politie een tip over hondengevechten die zouden worden gehouden in een woning van één van de vier verdachten in Amersfoort. Uit het onderzoek dat volgde, kwamen verschillende verdachten in beeld, die in wisselende samenstelling gevechten met pitbull-achtige honden hielden. Een aantal maanden later hield de politie de drie mannen en de vrouw aan.

Verschrikkelijk leed

De rechtbank acht de vier schuldig aan het organiseren van de gevechten en het laten deelnemen van honden daaraan. De rechtbank neemt hen dat zeer kwalijk: de honden liepen tijdens de gevechten ernstige (bijt)wonden op en zijn kreupel geworden. Eén van de honden raakte dusdanig gewond dat haar poot is gehecht met een hechtpistool. Op de videobeelden van de hondengevechten is duidelijk te horen hoe de honden janken als uiting van pijn en uitputting. Ook is te zien dat de gevechten redelijk lang duren en er soms ook opnieuw begonnen wordt als een hond al verzwakt is. Twee zijn ook schuldig aan het fokken van honden op vechtkenmerken en aan het bedrijfsmatig houden van honden zonder te voldoen aan de benodigde vereisten: hierdoor zijn bij een groot aantal honden ernstige gedragsafwijkingen ontstaan. De rechtbank vindt het schrijnend om te zien hoeveel verschrikkelijk leed de dieren is aangedaan.

Zorg voor welzijn

De rechtbank oordeelt dat mensen ten opzichte van dieren een speciale verantwoordelijkheid hebben. Dit houdt in dat in de omgang met dieren zorg moet worden gedragen voor het welzijn en de gezondheid van het dier en dat al het mogelijke wordt gedaan om de eigenheid en integriteit van een dier te respecteren. Omdat de zaak zo lang op zich heeft laten wachten en omdat de rechtbank niet bewezen vindt dat de mannen en de vrouw een criminele organisatie vormden, legt de rechtbank iets lagere straffen op dan de Officier van Justitie had geëist.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail.

Uitspraken