Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 27 september 2021

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Jeugddetentie en taakstraf voor gewelddadige beroving

22 september - Een 18-jarige man is veroordeeld tot 240 dagen jeugddetentie waarvan 200 dagen voorwaardelijk en 40 uur taakstraf omdat hij op 28 mei 2021 in Amsterdam samen met een ander een minderjarige jongen met geweld beroofde. Zij stalen zijn Louis-Vuittontas en telefoon en dwongen hem om zijn telefoon en bankapp te openen. Uit het psychologisch rapport blijkt dat de 18-jarige man een licht verstandelijke beperking heeft. De rechtbank neemt het advies over om hem verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren en jeugdstrafrecht toe te passen. In de straf weegt mee dat de beroving een vooropgezet plan was. Het slachtoffer ging ervan uit dat hij met een meisje afsprak, maar hij werd beroofd. Als bijzondere voorwaarden moet de 18-jarige man zich onder meer ambulant laten behandelen en melden bij de reclassering. Ook moet hij ruim 2.100 euro schadevergoeding betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5231

Straf - Boete en voorwaardelijke celstraf voor rol in mishandeling

23 september - Een 25-jarige man is veroordeeld tot een boete van 1.000 euro en 2 weken voorwaardelijke gevangenisstraf omdat hij op 1 oktober 2019 in Amsterdam-Noord samen met een andere man een man in elkaar sloeg. Zij hebben hem opgewacht en op de openbare weg mishandeld door hem onder meer op zijn hoofd te slaan. In het vonnis in de strafzaak tegen de medeverdachte heeft de rechtbank vastgesteld dat die man degene was die het slachtoffer met een mes stak en dat hij dit alleen deed. Ook nu is de 25-jarige man vrijgesproken van een rol in de steekpartij.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5295

Bestuur - Terechte vergunning tijdelijke damwanden bij zwakke kademuur

17 september - De gemeente Amsterdam heeft van het waterschap terecht een vergunning gekregen voor een tijdelijke noodconstructie, ter versterking van de zwakke kademuur. Dit heeft de voorzieningenrechter beslist. Met de vergunning mag de gemeente tien jaar damwanden geplaatst laten in het water, op twee meter uit de kademuur. Hiervoor moeten zeventien woonboten worden verplaatst. Het waterschap heeft de vergunning verleend, omdat de constructie geen ontoelaatbare negatieve gevolgen heeft voor de waterhuishouding. Maar volgens de bewoners zijn de damwanden niet noodzakelijk en kan met buispalen een gelijkwaardig resultaat worden bereikt. De voorzieningenrechter vindt echter dat die gelijkwaardigheid niet zonder meer duidelijk is geworden. Ook vindt hij het niet onbegrijpelijk dat de gemeente kiest voor damwanden, een beproefde methode, om de risico’s te minimaliseren. De aanvraag voldoet aan de wettelijke vereisten en daarom mocht het waterschap de vergunning niet weigeren. Of de gemeente de constructie ook mag bouwen, zal de rechter in een andere procedure beoordelen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5296

Bestuur - Verhuizing naar Turkije mét uitkering terecht geweigerd

22 september - Het UWV mocht de aanvraag van een vrouw om haar Wajong-uitkering mee te mogen nemen naar Turkije, waar zij haar borstkanker wilde laten behandelen met fytotherapie (kruidengeneeskunde), afwijzen. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Uitgangspunt is immers dat het verboden is de Wajong-uitkering te exporteren. De hardheidsclausule - de uitzondering op dat uitgangspunt - geldt alleen in uitzonderlijke situaties. De vrouw heeft niet aannemelijk gemaakt dat het medisch noodzakelijk is zich in Turkije te laten behandelen. De aanwezigheid van een sociaal netwerk in Turkije maakt evenmin dat er een noodzaak is voor behandeling daar. Van een onrechtmatige beperking van de vrouw in de vrije keuze van haar medische behandeling is geen sprake. Het staat haar immers vrij naar Turkije te reizen voor de medische behandeling van haar keuze. Dat zij haar uitkering niet kan meenemen staat daar los van.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5260

​Kanton - Vergoeding van schade na verkoop auto met gebreken

5 juli - Een autoverkoper moet een vrouw aan wie hij een auto met gebreken verkocht de schade (de kosten voor het wegslepen van de auto) vergoeden. De autoverkoper heeft niet aannemelijk gemaakt dat de problemen met de auto pas na de koop zijn ontstaan. Ter zitting zijn partijen overeengekomen dat de koopster het aankoopbedrag (2.499 euro) terugkrijgt van de autoverkoper.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5266

Kanton - Bakkerij moet onterecht ontslagen medewerkster betalen

16 september - Een bakkerij in Amsterdam moet een onterecht ontslagen medewerkster geld betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Na een conflict eind mei 2021 is de medewerkster naar huis gestuurd. Daarna heeft zij zich ziek gemeld, maar de bakkerij geloofde niet dat zij echt ziek was. De bakkerij heeft haar toen een ontslagbrief gestuurd. De kantonrechter oordeelt dat dit ontslag niet terecht was. Daarom moet de bakkerij haar een vergoeding betalen gelijk aan het loon tot het einde van haar arbeidsovereenkomst in december 2021 (ruim 12.700 euro bruto). Ook moet de bakkerij een transitievergoeding (492 euro bruto) en een billijke vergoeding (1.000 euro bruto) betalen. Daarbij weegt mee dat de arbeidsovereenkomst slechts enkele maanden duurde en de medewerkster makkelijk elders aan de slag kan. Omdat de bakkerij de cao niet goed toepaste, moet die ook nog betalen waar de medewerkster volgens de cao recht op heeft.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5368

​Civiel - Integriteitsrisico’s te groot: bankrelatie beëindigen mocht

22 september - ING hoeft haar relatie met een autobedrijf niet voort te zetten. ING had die relatie beëindigd omdat het autobedrijf een onacceptabel risico zou vormen voor haar integriteit als financiële instelling en voor haar reputatie. Het bedrijf had geen bevredigende verklaring kunnen geven voor het vele contante geld dat in de onderneming omging, vaak in coupures van 500 euro. Inmiddels zijn aan het autobedrijf en de (voormalige) bestuurders ervan flinke straffen opgelegd voor het leiding geven/deelnemen aan een criminele organisatie, valsheid in geschrift, witwassen en verboden wapenbezit. De plicht/het recht van ING tot beëindiging van de relatie weegt zwaarder dan het belang van het autobedrijf bij het behoud van een betaalrekening. De relatie met de (voormalige) bestuurders van het autobedrijf, die ook in privé bankierden bij ING, mocht eveneens worden beëindigd.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5349

Uitspraken