Laden...

Het oordeel van de rechtbank

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechtbank
Amsterdam, 28 november 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor straatroof in vereniging

23 november - Een 24-jarige man is veroordeeld tot 8 maanden gevangenisstraf waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Op 18 april van dit jaar hield hij namelijk een man vast en beroofde hem daarna met een ander van zijn horloge in Amsterdam-Centrum. Hierbij gebruikten zij geweld. Uit het reclasseringsrapport blijkt dat er sprake lijkt te zijn van een impulsieve en antisociale levensstijl en de 24-jarige man lijkt niet erg gemotiveerd om een positieve draai aan zijn leven te geven. Toch ziet de reclassering mogelijkheden voor toezicht en adviseert daarom een deels voorwaardelijke gevangenisstraf met bijzondere voorwaarden op te leggen. Dat advies neemt de rechtbank over. Hij moet zich onder meer ambulant laten begeleiden en meewerken aan schuldhulpverlening. 

Lees de volledige uitspraak:

Straf - Duo vrijgesproken van steken en openlijk geweld in Noord

23 november - Twee mannen – van 25 en 23 jaar oud – zijn vrijgesproken van een rol in een steekpartij op 9 februari 2019 op het Buikslotermeer in Amsterdam-Noord. Op basis van het dossier kan namelijk niet worden vastgesteld wie het slachtoffer in zijn borst heeft gestoken. De steekpartij vond plaats tijdens een vechtpartij waarbij er over een weer is getrokken. Daarvoor zou ineens ruzie zijn ontstaan. Het slachtoffer zag niet wie hem stak en getuigen verklaren wisselend over de steekpartij. Ander bewijs dat het tweetal daarbij betrokken was, ontbreekt eveneens. Zij zijn ook vrijgesproken van openlijke geweldpleging. Op basis van het dossier is namelijk niet vast te stellen dat het geweld tegen het slachtoffer plaatsvond door een groep waarvan de twee mannen deel uitmaakten. 

Lees de volledige uitspraak:

Bestuur - Minister van VWS moet sneller beslissen op infoverzoeken

21 november - De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport moet op korte termijn beslissen op vier verzoeken om informatie op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en de Wet open overheid (Woo). Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De verzoeken van onder meer de Volkskrant zien op het openbaar maken van informatie in verband met de coronacrisis. De minister stelt dat hij de gevraagde informatie niet sneller openbaar kan maken dan hij nu doet, omdat hij op veel omvangrijke verzoeken moet beslissen en hij ook rekening moet houden met beslissingen van andere rechtbanken. De rechtbank oordeelt echter dat de minister ondanks de uitvoeringsproblemen, binnen een redelijke en korte tijd op de verzoeken moet beslissen. 

Lees de volledige uitspraak:

Bestuur - Van Tuyll-monument blijft voorlopig in Olympisch Stadion

22 november - Het Van Tuyll-monument, de sporter die een Olympische groet brengt, blijft voorlopig op het complex van het Olympisch Stadion. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Het monument is na verplaatsing nog semi-toegankelijk voor publiek, namelijk bij manifestaties en tijdens rondleidingen in het Olympisch Stadion. De rechtbank acht van belang dat de verplaatsing van het monument niet tot materiële schade leidt en de verplaatsing weer ongedaan kan worden gemaakt. Ten slotte acht de rechtbank van belang dat – zoals ook op de zitting is besproken – de maatschappelijke discussie alsnog plaats kan en ook zal gaan vinden bij het zoeken naar een nieuwe definitieve locatie voor het monument. De rechtbank hecht een zwaarder gewicht aan het belang van de eigenaar om te voorkomen dat het monument bij bezoekers voor onbegrip zorgt vanwege de associatie met de Hitlergroet. 

Lees de volledige uitspraak:

Kanton - Huurcontract mocht ontbonden: ruimte kleiner dan afgesproken

17 november - Een stichting mocht de huurovereenkomst van een nieuwe kantoorruimte in Arnhem ontbinden op grond van dwaling. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De kantoorruimte was uiteindelijk namelijk niet netto zo’n honderd vierkante meter zoals de stichting die de ruimte huurde, wilde maar slechts 80 vierkante meter en alleen bruto 116 vierkante meter. Als de huurder de oppervlakte had geweten, had die de overeenkomst nooit gesloten. Dat de huurder zelf actief is in de vastgoedsector en zich liet bijstaan door een vastgoedmakelaar maakt de situatie niet anders. De verhuurder wist dat de stichting een ruimte van netto 100 vierkante meter zocht. Dat was de verhuurde ruimte niet. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:6587

Kanton - Hond van huurder moet weg maar geen boete voor huurder

22 november - Een huurder van een appartement in een wooncomplex moet zijn hond uiterlijk 15 december 2022 verwijderen uit zijn appartement. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Dat de hond volgens de huurder geen overlast veroorzaakt, verandert niets aan de zaak. De huurder woont in een bijzonder complex met een paar honderd heel kleine huurwoningen. Te klein voor honden en katten vond de verhuurder en die heeft een verbod tot het houden daarvan vastgelegd in de huurovereenkomst (en huishoudelijk reglement). De huurder heeft daarmee ingestemd. De huurder heeft wel succes met zijn verweer tegen de contractuele boete. Het boetebeding legt namelijk een boete van 25 euro per kalenderdag op zonder enige (nadere) limitering. De huurovereenkomst verhindert dus niet dat de boete onbeperkt kan oplopen als de overtreding voortduurt. Dit maakt het een oneerlijk beding en dus hoeft de huurder de boete niet te betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:6885

Civiel - Notaris moet dossier geven voor onderzoek mogelijke misstand

17 november - Een notaris moet het dossier van een inmiddels overleden vrouw afgeven aan haar familieleden. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. De familieleden hadden om afgifte gevraagd omdat zij het testament van de vrouw, hun tante, nietig willen laten verklaren. Zij vermoeden dat tante haar testament heeft gewijzigd toen ze niet meer wilsbekwaam was, onder invloed van haar buurman/mantelzorger. In dat testament heeft tante, in afwijking van haar eerdere testamenten, alles nagelaten aan de buurman. De notaris weigerde het dossier af te geven met een beroep op de notariële geheimhoudingsplicht. Dat beroep gaat echter niet op. Er zijn aanwijzingen dat tante mogelijk wilsonbekwaam was en dat de notaris die het testament heeft gepasseerd, daarbij verwijtbaar en ondeskundig heeft gehandeld. Het verschoningsrecht van de notaris werpt hier een belemmering op voor onderzoek naar een vermoedelijke misstand. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:6728

Civiel - Provincie mag tegenbewijs leveren in zaak over bouw tunnel

23 november - De provincie Zuid-Holland mag tegenbewijs leveren in een zaak tegen een wegenbouwbedrijf. Dat heeft de rechtbank bepaald. De provincie Zuid-Holland heeft het wegenbouwbedrijf onder meer opdracht gegeven een tunnel te bouwen onder Voorschoten, maar heeft daarbij – volgens het wegenbouwbedrijf – verschillende afmetingen doorgegeven. De rechtbank vermoedt op dit moment dat de provincie Zuid-Holland essentiële informatie over die verschillende afmetingen, onvoldoende met het wegenbouwbedrijf heeft gedeeld. De provincie Zuid-Holland wordt toegelaten dat vermoeden met bewijs te ontzenuwen. Pas na die bewijsronde kan worden beoordeeld of het wegenbouwbedrijf aanspraak heeft op een schadevergoeding van ruim 38 miljoen euro. 

Lees de volledige uitspraak:

Uitspraken