Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 09 september 2024

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Rijdend telefoon gezocht en botsing veroorzaakt: taakstraf

5 september - Een 49-jarige man is veroordeeld tot 120 uur taakstraf waarvan 60 uur voorwaardelijk omdat hij op 24 oktober 2023 als automobilist op de A1 richting Amsterdam tegen een langzaam rijdende vrachtwagen botste waarbij zijn zwager die met hem meereed en hijzelf breuken opliepen. De bestuurder verklaarde dat hij vlak voor de botsing zijn telefoon zocht en de file niet had gezien. Uit onderzoek bleek dat hij reed met te veel cannabis op en geen (geldig) rijbewijs had. In de bepaling van de schuld aan de  botsing weegt zwaar mee dat hij rijdend zijn telefoon zocht terwijl hij extra op het verkeer had moet letten vanwege (dreigende) filevorming. In de straf weegt ook mee dat het ongeval voor de bestuurder ernstige gevolgen had. Hij is geopereerd aan breuken in zijn schouder en heup en lag drie weken in het ziekenhuis.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:5426

Bestuur - Ook auditrapporten vallen onder de Wet open overheid

2 september - Informatie uit auditrapporten van inspecties bij luchtvaartonderhoudsbedrijven valt in beginsel onder de Wet open overheid (Woo) en moet dan ook op verzoek openbaar worden gemaakt. Dit oordeelt de rechtbank in het beroep van verschillende luchtvaartonderhoudsbedrijven na een Woo-verzoek. De minister van Infrastructuur en Waterstaat had toegezegd de auditrapporten deels openbaar te maken, maar de bedrijven willen dit tegenhouden. Zij vrezen ervoor dat gevoelige bedrijfs- en fabricagegegevens openbaar wordt en dat hun relatie met de inspectie wordt verstoord. De rechtbank heeft in drie tussenuitspraken de minister huiswerk meegegeven. Hij moet onder meer beter motiveren hoe hij het belang van inspectie, controle en toezicht door de inspectie afweegt tegen het belang van openbaarheid.  Datzelfde geldt voor hoe hij daarbij rekening houdt met de toezichtrelatie van de inspectie en de luchtvaartonderhoudsbedrijven en in hoeverre er sprake is van (geheime) bedrijfs- en fabricagegegevens die in vertrouwen met de overheid zijn gedeeld.

Lees de volledige uitspraken:
ECLI:NL:RBAMS:2024:5482 
ECLI:NL:RBAMS:2024:5483
ECLI:NL:RBAMS:2024:5484

Kanton - 91-jarige huurster mag in woning op drie hoog blijven

Een 91-jarige huurster van een woning in Amsterdam-West mag daar blijven. Zij revalideerde geruime tijd in een zorgcentrum als gevolg van een ongeluk in juni 2023, maar is hersteld en wil graag terug naar de woning.  De verhuurder, woningbouwvereniging  De Key, stelde dat huurster definitief was verhuisd naar het zorgcentrum en dat huurster gelet op  haar hoge leeftijd niet meer kon terugkeren naar de woning in Amsterdam. Daar gaat de kantonrechter niet in mee.  Bewoning van een woning op drie hoog (zonder lift) door een huurder met de leeftijd van 91 jaar kan weliswaar problematisch zijn,  maar gelet op de verklaringen die de huurster indiende kan niet worden uitgesloten dat zij met hulp van thuiszorg en familieleden naar de woning kan terugkeren. Haar tekortkomingen zijn onvoldoende om de gevraagde ontruiming in kort geding toe te wijzen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:5421

Civiel - Religieuze stichting moet geleende 4.300 euro terugbetalen

Een religieuze stichting die zich inzet voor het welzijn van moslims in Nederland moet nog 4.300 euro van een totale lening van minstens 250.000 euro terugbetalen aan een Amsterdamse vrouw. De vrouw was met haar familie jarenlang bij de stichting betrokken en had diverse ‘karz hasana’ leningen - renteloze leningen van in beginsel onbepaalde duur - verstrekt. In 2009 legden de stichting en de Amsterdamse vrouw dit vast in een document. De stichting vond dat van een lening geen sprake was en dat de vrouw haar juist nog geld verschuldigd was. Op basis van dat document, een aflossingsschema met de daarop gegeven toelichting en betalingen die over en weer hebben plaatsgevonden oordeelt de rechtbank dat sprake was van een leningsovereenkomst, op basis waarvan de stichting het geld dat zij ontvangen heeft (voor zover dit geen gift was en nog niet is terugbetaald) alsnog moet terugbetalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:5542

Uitspraken