Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 07 februari 2025

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor ontsteken IED in Amsterdam en bezit ervan

6 februari - Een 28-jarige man is veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk omdat hij op 11 mei 2024 in Amsterdam een geïmproviseerde explosieve constructie (IED) tot ontploffing bracht voor de deur van woningen. Ook had hij de IED in zijn bezit. Naast de gevangenisstraf moet hij ruim 1500 euro schadevergoeding betalen. De ontploffing leidde tot flinke schade onder meer aan de voordeur van een pand. De rechtbank neemt het reclasseringsadvies over om een deels voorwaardelijke straf met bijzondere voorwaarden op te leggen. De 28-jarige man moet zich onder meer ambulant laten behandelen en meewerken aan schuldhulpverlening en middelencontrole. Ook geldt een locatieverbod voor de straat waar hij de IED liet ontploffen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2025:747

Bestuur - Artsen kunnen bomen niet redden: geen belang bij vergunning

31 januari - Een verzameling artsen die zich inzetten voor duurzaamheid in en rond een ziekenhuis in Amsterdam-Noord kan de kap van tien bomen vlak bij het ziekenhuis niet tegenhouden. Dit geldt ook voor psychiaters van een psychiatrische kliniek die eveneens bezwaar maakten tegen de bomenkap. De bomen worden gekapt om plaats te maken voor de aanleg van een fietsbrug. De artsen stellen dat de bomenkap de leefomgeving van hun patiënten aantast. De voorzieningenrechter oordeelt echter dat het feit dat de individuele artsen verantwoordelijk zijn om de best mogelijke zorg aan hun patiënten te verlenen, en daartoe de eed van Hippocrates hebben afgelegd, niet betekent dat zij een rechtstreeks belang hebben bij de omgevingsvergunning. Gezamenlijk zijn zij namelijk geen rechtspersonen en zij zijn evenmin gemachtigd door het ziekenhuis of de kliniek, die wel belanghebbend zijn, maar zelf geen bezwaar maakten. Daarom heeft de gemeente de bezwaren van de artsen terecht niet in behandeling genomen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2025:605

Kanton - Dock aansprakelijk voor schade stagiaire in buurthuis

28 januari - Welzijnsorganisatie Dock is aansprakelijk voor alle schade die een stagiaire heeft geleden en zal lijden als gevolg van de schietpartij op 26 januari 2018 in een buurthuis op Wittenburg waarbij een andere jongere omkwam. Ook moet haar verzekeringsmaatschappij NN de geleden schade vergoeden. De stagiaire is in haar benen geschoten en hield naast zenuwpijn ook PTSS eraan over. Bij de beoordeling van aansprakelijkheid als werkgever weegt mee dat het voorstelbaar was dat werknemers in hun werk geweld zouden tegenkomen. Het buurthuis ligt in een wijk gekenmerkt door bovengemiddeld veel en ernstig geweld. Bovendien richt Dock zich op kwetsbare jongeren uit de wijk. Dit leidt tot een verhoogd risico op geweld. Dock heeft te weinig gedaan om de eigen werknemers/stagiaires te beschermen en heeft daarom niet aan haar zorgplicht als werkgever voldaan. Had zij dat wel gedaan, dan was er een kans geweest dat de schade niet zou zijn opgetreden of beperkter zou zijn geweest.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2025:537

Civiel - Piloten SunExpress moeten hun opleiding terugbetalen

5 februari - Zestien piloten van SunExpress moeten tussen honderdduizend en tweehonderdduizend euro terugbetalen voor hun opleiding bij het inmiddels failliete Avion Training. Dat heeft de rechtbank bepaald op vordering van de curator in het faillissement. De piloten – die al een baangarantie hadden van SunExpress – hadden hun opleiding eigenlijk meteen moeten betalen, maar het cursusgeld is in onderling overleg omgezet in een lening met rente. Rente en aflossing zouden (gedeeltelijk) via SunExpress worden betaald (door inhouding op het loon). Een belangrijke vraag is of deze constructie moet worden aangemerkt als consumentenkrediet. De rechtbank beantwoordt deze vraag ontkennend. De piloten zijn verder in de problemen gekomen doordat SunExpress in de coronatijd veel minder werk voor hen had. De rechtbank oordeelt nu dat dit niet afdoet aan hun terugbetalingsverplichting. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2025:718

Uitspraken