Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 01 april 2019

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf na geweld, vrijspraak voor voorval bij pont

28 maart - Een 25-jarige man krijgt 20 maanden gevangenisstraf voor meerdere geweldsmisdrijven. Ook moet hij ruim 1700 euro schadevergoeding betalen. In december 2017 mishandelde de 25-jarige samen met een ander in de buurt van het Leidseplein een man toen zij hem probeerden te beroven van zijn dure horloge. Het slachtoffer werd gestoken met een mes en geschopt en geslagen terwijl hij al op de grond lag. De 25-jarige man verwondde ook een vriendin van het slachtoffer en bedreigde met zijn mes meerdere omstanders. Eerder dat jaar, in januari, was hij bovendien betrokken bij een grote vechtpartij in de Warmoesstraat. De man wordt vrijgesproken van poging doodslag en zware mishandeling van 2 mannen in de buurt van de pont achter het Centraal Station in oktober 2016. Er is onvoldoende bewijs dat hij daarbij betrokken was.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:2287

Straf - Vrouw niet schuldig aan dood man Sumatraplantsoen

29 maart - Een 46-jarige vrouw die terechtstond voor de dood van een 72-jarige man in een woning aan het Sumatraplantsoen in december 2017, is vrijgesproken van moord en doodslag. Wel is zij schuldig aan zware mishandeling. Hiervoor moet zij 9 maanden de cel in. De vrouw was bij de man op bezoek toen zij ruzie kregen. Het slachtoffer haalde hierbij een mes tevoorschijn, maar liep zelf twee diepe steekwonden op, in zijn buik en borststreek. De vrouw bekende dat zij door het wegduwen van het mes de man in zijn buik had gestoken, maar heeft altijd ontkend ook de tweede steekwond te hebben veroorzaakt. Uit onderzoek bleek dat juist díe wond tot de dood van de man leidde. Op basis van het dossier kan helaas niet worden vastgesteld hoe de man die wond heeft opgelopen, hoe onbevredigend deze conclusie ook is, met name voor de nabestaanden. Daarom moet de vrouw van deze verdenking worden vrijgesproken.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:2297

Bestuur - Tien minuten stilstaan: parkeergeld verplicht

27 maart - De gemeente heeft een autobezitter terecht op de bon geslingerd die met zijn auto nabij het Osdorpplein stond geparkeerd zonder dat parkeergeld was betaald. Dat heeft de bestuursrechter geoordeeld. Het betoog van deze autobezitter dat er geen parkeergeld nodig was, omdat zijn auto slechts tien minuten stil stond om iemand op te halen en er bovendien iemand in de auto zat, volgt de bestuursrechter dan ook niet. Tien minuten is namelijk te lang om te kunnen spreken van het onmiddellijk in- en uitstappen van personen, waardoor er sprake was van ‘parkeren’ in de zin van de Verordening Parkeerbelastingen 2018. Omdat de auto dus geparkeerd stond, moest er parkeergeld worden betaald. Dat er steeds iemand in de auto zat, is voor deze conclusie niet relevant, zo concludeert de bestuursrechter.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:2294

Bestuur - Overheid schendt privacy ondernemers met btw-nummers

28 maart - De staatssecretaris van Financiën schendt de privacywetgeving door het Burgerservicenummer (BSN) van zelfstandige ondernemers te verwerken in hun btw-identificatienummer. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De belastingdienst kent voor het heffen van omzetbelasting aan alle ondernemers een btw-nummer toe. Bij ondernemers met een eenmanszaak bestaat dat nummer mede uit hun BSN. Een Amsterdamse onderneemster die haar BSN vertrouwelijk vindt, wil van de staatssecretaris een ander btw-nummer. De vrouw vreest voor identiteitsfraude omdat het nummer op haar website en facturen staat. De Nederlandse privacy waakhond Autoriteit Persoonsgegevens heeft de staatssecretaris al eerder verboden om na 1 januari 2020 nog het BSN te gebruiken in btw-nummers. De rechtbank sluit daarbij aan en bepaalt dat de onderneemster voor 2020 een ander btw-nummer moet krijgen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:2295

Kanton - Hotel mocht van dealen verdachte portier ontslaan

20 maart - Hotel Amsterdam W mocht een van zijn portiers ontslaan nadat hij harddrugs zou hebben verkocht aan een undercoveragent. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Na geruchten dat enkele portiers hotelgasten van drugs voorzagen, schakelde het hotel in maart 2018 de politie in. Die startte een undercoveroperatie waarin agenten zich voordeden als hotelgasten. De portier was een van de drie werknemers die tegen de lamp liepen. Volgens de man, die de drugshandel ontkende, was zijn daaropvolgende ontslag op staande voet echter onterecht: enkel de (strafrechtelijke) verdenking dat hij zou hebben gedeald, zou daartoe onvoldoende zijn. De kantonrechter gaat hier niet in mee: Amsterdam W mocht de man wel degelijk ontslaan, ook al was hij (nog) niet strafrechtelijk veroordeeld. Het civiele recht kent zijn eigen bewijsregels: het politierapport geldt volgens de kantonrechter als voldoende civiel bewijs om de man te mogen ontslaan.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:2201

Kanton - Geldige koop van speedboot op veiling

25 maart - Een bedrijf dat een speedboot kocht op een veiling, kan niet onder de koop uit en krijgt geen geld terug. De koop is geldig. Dat heeft de kantonrechter geoordeeld. De koper meende dat de trailer – die ook op de foto van het veilinghuis stond – bij de aankoop hoorde. Toen dat niet zo bleek te zijn, wilde hij onder de koop uit. Hij vond de omschrijving onduidelijk en de prijs te hoog voor een speedboot zonder trailer. De verkoper was het daar niet mee eens: in de omschrijving stond enkel ‘speedboot’, een trailer werd nergens vermeld. De koper heeft ook niet de eerdere kijkdag bezocht om de boot te onderzoeken en vragen te stellen. De koper heeft door een bod te doen, verklaard dat hij wílde kopen. Dat bod werd geaccepteerd en de koop gesloten, aldus de kantonrechter.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:2200

Civiel - Onjuist advies niet de oorzaak van schade aan villa

27 maart - Een leverancier van biologische bouwproducten hoeft de schade die is ontstaan aan een villa in Bergen niet te vergoeden. De leemstuc die zij in 2012 aan een stukadoorsbedrijf uit Alkmaar had geleverd voor het plafond van de villa, had in de jaren 2013, 2014 en 2015 losgelaten en was naar beneden gekomen. Het stukadoorsbedrijf had alle schade voor haar rekening genomen en vorderde deze terug van de leverancier van de stuc. Volgens de stukadoor had de leemleverancier haar onjuist advies gegeven over het aanbrengen van de leemlagen. De rechtbank oordeelt nu dat dat niet is komen vast te staan. Toen een medewerker van de leemleverancier voorafgaand aan het werk in de villa kwam kijken, was voor hem niet te zien hoe dik de ondergrond was die als basis zou dienen voor de afwerklaag. En juist de dikte van die ondergrond was kennelijk de oorzaak van de problemen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:2296

Civiel - Margriet moet verhaal over moeder-dochter ruzie rectificeren

7 maart - Weekblad Margriet moet een artikel met als onderwerp “Geen contact meer met je ouders” rectificeren. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. In het artikel staat het persoonlijke verhaal van een vrouw die zegt te hebben gebroken met haar inmiddels overleden moeder. De zus van de vrouw kon zich in dit verhaal helemaal niet vinden. Zij en tal van familieleden, vrienden en kennissen van de overleden moeder hebben een veel positiever beeld van haar. In zo’n geval is het zorgvuldig dat daaraan ook ruimte wordt geboden. Daartoe is een rectificatie geboden, zeker nu Margriet al eerder had toegezegd dit recht te zetten.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:2298

Uitspraken