Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 13 april 2020

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Deze week hebben we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.

Straf - Boete en vrijspraken voor drugsvangst in Zuidoost

7 april - Drie mannen die op 20 december 2019 werden aangetroffen in een woning in Amsterdam-Zuidoost en werden vervolgd voor drugs die de politie daar bij een inval op basis van een tip heeft gevonden zijn hier grotendeels van vrijgesproken. Er werden op allerlei plaatsen flinke hoeveelheden drugs aangetroffen. De mannen worden hier grotendeels van vrijgesproken omdat niet is vast te stellen of zij van de drugs in afgesloten kamers wisten. Ook van de drugs die zij wel moeten hebben gezien, is niet vast te stellen dat zij erover konden beschikken. Wel krijgt een 43-jarige man een boete van 750 euro omdat hij 9 gram cocaïne in zijn tas had. De rechtbank spreekt hem vrij van voorbereidingen om met anderen de Opiumwet te overtreden. Twee mannen zijn vrijgesproken van drugsbezit hoewel de politie cocaïne in de jas van één van hen vond. Een ander zou dat daar namelijk in gestopt kunnen hebben vlak voor de politie-inval.  Volledige uitspraak >  Volledige uitspraak > en

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:2117
ECLI:NL:RBAMS:2020:2118
ECLI:NL:RBAMS:2020:2119

Bestuur - Demonstratie daklozen vanwege coronamaatregelen verboden

3 april - De gemeente mocht een man verbieden om met 20 personen te demonstreren tegen de omgang van daklozen vanwege de coronamaatregelen, zo oordeelt de rechter. De man vindt dat de gemeente volstrekt onverantwoord omgaat met daklozen. Met de demonstratie wilde hij daarvoor aandacht vragen. Hij zou zorgen dat alle demonstranten 1,5 meter afstand van elkaar hielden tijdens de demonstratie. De gemeente verbood de demonstratie omdat daarmee zowel de gezondheid van de man, de demonstranten én de directe omgeving ernstig in gevaar werden gebracht vanwege de huidige corona-pandemie. De man kon niet garanderen dat iedereen op voldoende afstand zou blijven. Bovendien hield de man zich eerder ook niet aan alle voorschriften. Er is dan ook onvoldoende vertrouwen dat de man dit keer de veilige afstand tijdens de demonstratie kan waarborgen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:2126

​Bestuur - Restaurant blijft gesloten

3 april - De gemeente Diemen hoeft de sluiting van een wokrestaurant niet op te heffen tijdens de nog lopende bezwaarprocedure, zo oordeelt de voorzieningenrechter. Het restaurant is door de gemeente voor onbepaalde tijd gesloten vanwege ernstig gevaar voor de openbare orde. Begin februari van dit jaar trof men een handgranaat aan in het restaurant en kort daarna een kogelhuls voor het restaurant. Ook was de voordeur van het restaurant beschadigd. Uit politieonderzoek blijkt dat deze beschadiging vermoedelijk is ontstaan door inslag van afgevuurde munitie. De eigenaar van het restaurant zegt dat er weinig gevaar voor de openbare orde is, onder andere omdat de politie niet weet of de aanslag op hem is gericht en omdat de dader al zou zijn aangehouden. Hij leidt bovendien ernstige financiële schade. Volgens de voorzieningenrechter weegt het belang van de algemene veiligheid in dit geval zwaarder dan dat van de eigenaar en was het dan ook voor de gemeente niet mogelijk om een lichtere maatregel op te leggen. Vanwege de coronamaatregelen is de zaak met toestemming van partijen schriftelijk en niet op zitting behandeld.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:2234

Bestuur - Voorlopig verblijfsrecht voor Europese Cyprioten

9 april - De IND had het verblijfsrecht van een Cypriotische vader en zijn minderjarige dochter niet mogen beëindigen. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. Van de IND mochten deze EU-burgers niet langer in Nederland blijven omdat de vader geen geld of inkomen heeft. Echter woont de moeder van het gezin inmiddels ook bij hen en zij heeft wel werk (en dus inkomen). Daardoor zal waarschijnlijk de dochter ook verblijfsrecht hebben. Verder is het onduidelijk welke band vader en dochter hebben. De voorzieningenrechter sluit niet uit dat de vader de dochter verzorgt, waardoor hij ook een verblijfsrecht heeft. De IND moet dat nu onderzoeken en een nieuw besluit nemen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:3307

Kanton - Ontevreden klant moet fotograaf betalen

3 april - Een ontevreden klant moet een Amsterdamse fotograaf, naast de proceskosten, ruim 500 euro betalen voor een foto- en videoshoot. De klant liet veel te laat weten dat hij ontevreden was. Daarom kan hij zich niet meer beroepen op de eventuele tekortkoming door de fotograaf om de overeenkomst te ontbinden. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Na een shoot voor de Instagrampagina van de klant in april 2019 volgde later die maand een tweede shoot. Volgens de klant maakte de fotograaf toen ten onrechte staande (portretformaat)opnames. Echter had de klant tijdens die shoot de foto’s steeds kunnen zien en had hij daar niets van gezegd. In latere correspondentie gaf de klant toe dat hij duidelijker had moeten zijn over zijn wensen. Bovendien heeft hij de opnames ondanks zijn bezwaren gebruikt, al is onduidelijk hoe lang die online hebben gestaan. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:2137

​Kanton - Onderneemster moet uitgever betalen

7 april - Een ontevreden Amsterdamse onderneemster moet ForYou, een uitgever van een gratis magazine, ruim 2.300 euro aan facturen betalen voor plaatsing van artikelen in verschillende magazines en de proceskosten. ForYou is namelijk niet tekortgeschoten in de uitvoering van de overeenkomst. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Omdat ForYou maar één artikel over de onderneemster had geschreven dat in zes magazines in meerdere steden is gepubliceerd, wilde de onderneemster maar voor één artikel betalen. Daar gaat de kantonrechter niet in mee. Nergens stond namelijk dat er verschillende artikelen zouden verschijnen. Hoewel het voor de onderneemster teleurstellend is dat zij geen klanten overhield aan de publicaties moet zij de advertentieruimte betalen. Haar stelling dat de magazines niet in de door ForYou genoemde winkels lagen, onderbouwde zij ook onvoldoende. Bovendien kwam ForYou haar tegemoet met een aanbod om in vier magazines kosteloos nieuwe artikelen over haar te plaatsen. Dit aanbod had ze niet aanvaard. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:2235

​Civiel - Bijna 65000 euro schadevergoeding vanwege leveringsproblemen

8 april - Een chocoladeproducent heeft kerstchocolade voor kerst 2018 te laat en deels niet geleverd aan Les Chevaliers, een groothandel in chocolade en suikerwerk, en moet een schadevergoeding van bijna 65000 euro betalen. Les Chevaliers kreeg een deel van de kerstchocolade pas in oktober en de rest helemaal niet, terwijl de afspraak was dat het eind augustus of begin september geleverd zou worden. Volgens de chocoladeproducent was er nog geen overeenkomst, omdat zij nog niet over alles afspraken hadden gemaakt. De rechter oordeelde anders, want partijen waren het wel eens over de prijs en hoeveelheid chocolade en dat is voldoende. Omdat de chocoladeproducent niet op tijd de hele chocoladebestelling leverde en had aangegeven ook niet van plan te zijn de resterende chocolade binnen de door Les Chevaliers gegeven termijn te leveren, heeft Les Chevaliers terecht de overeenkomst ontbonden en heeft zij recht op schadevergoeding.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:2236

Civiel - Beslag op appartement IJburg opgeheven

10 april - Het beslag dat een aannemer had laten leggen op een appartement op IJburg, vlak voor levering daarvan door de verkoper aan de beoogde koopster, wordt opgeheven. Zo oordeelt de voorzieningenrechter. De verkoper en een koopster sloten begin januari een koopovereenkomst met als leverdatum 30 maart. Echter liet een aannemer op 27 maart beslag leggen op de woning. De verkoper zou bij hem een lening overeenkomst van 600.000 euro hebben afgesloten naar aanleiding van onbetaald gelaten facturen voor aannemingswerkzaamheden. Dit beslag werd de dag van de levering, 30 maart, ingeschreven in het Kadaster. De koopster heeft de koopsom niet voldaan en in plaats daarvan de verkoper in gebreke gesteld. De verkoper heeft in kort geding gevraagd om het beslag op zijn woning te laten opheffen. Hij ontkent dat er sprake is van een lening overeenkomst en zegt onder meer dat zijn handtekening vervalst is. De voorzieningenrechter oordeelt dat aannemelijk is dat tussen koper en de aannemer inderdaad nooit een rechtsbetrekking heeft bestaan en heft het beslag op, onder meer omdat de echtheid van de handtekening op de overeenkomst niet kan worden vastgesteld.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:2243

Uitspraken