Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 10 juni 2024

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor poging tot afpersing in vereniging

6 juni - Een 20-jarige man is veroordeeld tot 7 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk. In de nacht van 4 op 5 februari 2024 probeerde hij in Amsterdam samen met anderen een vrouw en haar zoons door met geweld te dreigen te dwingen 25.000 euro af te staan voor aflossing van een vermeende schuld. Daarnaast bezat hij en pistool en munitie. Ook krijgt hij een gebiedsverbod en mag geen contact hebben met de slachtoffers. Uit zijn strafblad blijkt dat hij destijds in de proeftijd liep van een eerdere veroordeling. Uit het reclasseringsrapport blijkt dat hij weinig openheid van zaken geeft en niet lijkt open te staan voor advies om zijn gedrag te veranderen. Wel weegt zijn jonge leeftijd in zijn voordeel mee in de strafmaat. De deels voorwaardelijke gevangenisstraf is een stok achter de deur om andere keuzes te maken. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:3293


Bestuur - Kadaster wees aanvraag te mogen zoeken op naam onterecht af

4 juni - Het Kadaster moet een Amsterdams bedrijf dat economische criminaliteit onderzoekt toegang geven tot ‘zoeken op naam’ bij natuurlijke personen in het kadaster, totdat (eventueel) een deugdelijke wettelijke voorziening mogelijk maakt dat die toegang wordt ontzegd. Het Kadaster wees de aanvraag van het bedrijf zo te mogen zoeken onterecht af, oordeelt de rechtbank. Naar aanleiding van onder meer RTL Nieuws-berichtgeving, waaruit bleek dat het eenvoudig was onder een valse identiteit een Kadaster Online account aan te maken en zo op naam te kunnen zoeken in de registers, zocht de minister van Binnenlandse Zaken naar mogelijkheden de toegang tot kadastergegevens te beperken. Daarvoor moet het Kadasterbesluit worden gewijzigd. In afwachting daarvan is besloten bepaalde beroepsgroepen de toegang tot die zoekfunctie te laten behouden. Andere gebruikers, waaronder het Amsterdamse bedrijf, is die toegang ontzegd. De rechtbank oordeelt dat daartegen wel bezwaar en beroep mogelijk is en de ontzegging geen wettelijke grondslag heeft. Daarom vernietigt de rechtbank alle door het Kadaster genomen besluiten. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3154

Kanton - Ymere wil oneerlijke bedingen uit huurovereenkomst schrappen

4 juni - In veel huurovereenkomsten en algemene voorwaarden staan oneerlijke bedingen, in de zin van de Richtlijn 93/13 EG. Ymere heeft een huurder met een huurachterstand een brief gestuurd om oneerlijke bedingen te schrappen. Omdat de huurder daarmee niet heeft ingestemd en Ymere de brief niet aan al haar huurders heeft gezonden, maar slechts aan enkelen met een huurachterstand, leidt dat er in dit geval niet toe dat de bedingen als geschrapt worden beschouwd. Ymere is van plan een andere brief aan al haar huurders te sturen, waarin zij instemming vraagt tot het schappen van oneerlijke bedingen. Ymere heeft toegelicht dat zij voor nieuwe huurders algemene voorwaarden hanteert waar geen oneerlijke bedingen meer in staan. Daarmee wordt het doel van de Richtlijn, de bescherming van de consument en verwijdering van oneerlijke bedingen uit overeenkomsten, bereikt. Als huurders niet op het aanbod van Ymere reageren of daar niet mee instemmen, kan het onder omstandigheden onredelijk zijn vast te houden aan de gevolgen van het Dexia-arrest (ECLI:EU:C:2021:68). In die gevallen kan ondanks het bestaan van een oneerlijk beding worden teruggevallen op de Nederlandse wetgeving. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:3292

Uitspraken