Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 10 oktober 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor twee woninginbraken

4 oktober - Een 43-jarige man is veroordeeld tot 7 maanden gevangenisstraf waarvan 4 maanden voorwaardelijk omdat hij in Amsterdam dit jaar twee woninginbraken pleegde. Op 7 april stal hij onder andere gouden armbanden en een dameshorloge. Op 6 juni stal hij onder meer een laptop en zeven paar schoenen. Om de woningen binnen te komen sloeg hij bij de ene woning een raam in en bij de andere brak hij een deur open. De schade die hij bij de inbraken veroorzaakte leidt tot een hogere straf . Bovendien weegt mee dat hij de tweede inbraak pleegde tijdens de schorsing van de voorlopige hechtenis voor de eerste inbraak. Als bijzondere voorwaarden – onder meer – moet hij zich laten behandelen en deelnemen aan de gedragsinterventie middelengebruik. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5668

Straf - Mishandeling en belaging (ex-)vriendin bestraft

7 oktober - Een 32-jarige man is veroordeeld tot 4 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 160 uur taakstraf onder meer omdat hij in februari 2021 zijn toenmalige vriendin mishandelde. Ook krijgt hij een contactverbod van vijf jaar met zijn ex-vriendin omdat, nadat zij vervolgens de relatie verbrak, hij haar en haar familie maandenlang bedreigende en beledigende berichten verstuurde via Whatsapp. Ook is hij meermaals bij de woning van de moeder en tante van zijn ex-vriendin langs geweest. Bij iedere overtreding van het contactverbod kan hij 1 week in vervangende hechtenis worden genomen. Uit het reclasseringsrapport blijkt dat hij slechts beperkt over probleemoplossende vaardigheden beschikt. De rechtbank neemt daarom het advies over om hem daarvoor ambulant te laten behandelen om de kans op herhaling te verkleinen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5669


Bestuur - Gemeente rekent onterecht kosten voor afvoeren gedumpt huisvuil

30 september - De gemeente Uithoorn heeft een vrouw onterecht kosten in rekening gebracht voor het afvoeren van een onjuist - bij het grofvuil - aangeboden doos restafval. Dat heeft de bestuursrechter geoordeeld. De gemeente mocht ervan uit gaan dat de vrouw de doos had neergezet, omdat hierop haar naam- en adresgegevens stonden, maar dat moet dan wel in hoge mate aannemelijk zijn. Dat was hier niet het geval. De vrouw bleek al voor de vierde dag van huis, woont op 2,5 kilometer afstand van de container en heeft een papiercontainer in de voortuin. De gemeente heeft toegegeven te betwijfelen of de vrouw de doos had neergezet. De vrouw krijgt daarom gelijk en hoeft de kosten niet te betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5632


Bestuur - Alsnog beslissing over kwijtschelding studieschuld

3 oktober - De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moet alsnog beslissen op een verzoek van een vrouw om kwijtschelding van haar studieschuld. Met dit verzoek was niets gedaan, omdat het als een te laat ingediend bezwaarschrift was opgevat. Dit is onterecht. Het verzoek had in behandeling moeten worden genomen als een verzoek om herziening, omdat zo een verzoek niet aan een termijn is gebonden. Dit heeft de bestuursrechter geoordeeld. De vrouw is het eens met de besluiten, maar verzoekt om herziening daarvan omdat in die besluiten staat dat zij een partner heeft. Dit is een fout. Volgens de vrouw is daardoor de aflosduur verlengd en is haar draagkracht onjuist vastgesteld. De minister moet nu op grond van wat de vrouw zegt, beoordelen of de besluiten zonder meer onredelijk zijn, dan wel of nieuwe omstandigheden reden geven om die besluiten te wijzigen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5748


Kanton - Wel verblijfskosten voor werknemers Deliveroo, geen bonussen

3 oktober - Werknemers die onder meer loon en toeslagen eisen voor de tijd dat zij bij Deliveroo in dienst waren, moeten hun vorderingen opnieuw berekenen. Daarna gaat de zaak in 2023 verder. Dat blijkt uit een tussenvonnis van de kantonrechter. Hoewel bij de Hoge Raad de vraag nog voorligt of de cao Beroepsgoederenvervoer van toepassing is op de arbeidsovereenkomsten die Deliveroo destijds sloot, heeft de kantonrechter in deze zaak vast uitleg gegeven van die cao. Uit  die uitleg volgt dat de vroegere werknemers wel recht hebben op verblijfskosten en een minimumbedrag aan vakantiegeld maar niet op de destijds door Deliveroo uitgekeerde bonussen. Deliveroo heeft vanwege haar voorgenomen vertrek uit Nederland zekerheid gesteld voor eventuele aanspraken en een bedrag in depot gestort. Nu is het wachten op de uitspraak van de Hoge Raad.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5657


Kanton - Geschil over molensteen beslecht: verhuurder is eigenaar

3 oktober - De verhuurder van een bedrijfsruimte aan de Amsteldijk in Amstelveen is eigenaar van een molensteen die daarin stond. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De huurster stelde dat zij de eigenaresse was. Daarvoor verwees zij naar een eerdere kantonuitspraak nadat de verhuurder de molensteen had verwijderd. Daarin stond dat zij de vermoedelijke bezitster en dus de vermoedelijke eigenaresse was. Uit die uitspraak bleek echter niet onomstotelijk wie de eigenaar was. Daarom kon de kantonrechter zich alsnog daarover buigen. Die oordeelt dat de verhuurder de eigenaar is. Daarbij weegt mee dat dat de verhuurder verklaringen van anderen indiende dat de molensteen al lang voordat de huurster daar introk in de bedrijfsruimte stond. Datzelfde bleek uit foto’s. De huurster betwistte alleen dat de verhuurder eigenaar was maar onderbouwde dat op geen enkele manier. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5667


Civiel - Geen inbreuk auteursrechten op bakfietsen

5 oktober - De nieuwe bakfiets van Bakfiets.nl verschilt zodanig van haar oude model dat zij hiermee geen inbreuk maakt op de auteursrechten van de bakfiets van Urban Arrow. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. In 2020 oordeelde de rechtbank in Den Haag dat een bakfiets van Bakfiets.nl wel inbreuk maakte op de auteursrechten die rusten op een Urban Arrow-bakfiets. Bakfiets.nl veranderde daarna haar ontwerp. Urban Arrow vond dat ook die aangepaste bakfiets inbreuk maakte op haar ontwerp. Omdat Urban Arrow niet duidelijk was over het al dan niet nemen van juridische stappen tegen die bakfiets, wendde Bakfiets.nl zich nogmaals tot de voorzieningenrechter. Die oordeelt dat er wezenlijke verschillen zijn tussen de oude en nieuwe bakfiets van Bakfiets.nl én dat die nieuwe bakfiets zodanig afwijkt van het Urban Arrowontwerp dat geen sprake is van auteursrechtinbreuk. Urban Arrow mag daarom geen juridische stappen ondernemen tegen die nieuwe Bakfiets.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5698

Civiel - Tandarts moet zorgverzekeraars 300.000 euro terugbetalen

5 oktober - Een tandarts die zorg heeft gedeclareerd moet bijna 300.000 euro terugbetalen aan drie zorgverzekeraars omdat niet zeker is dat die zorg was geïndiceerd of is geleverd. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Een patiënt had bij zijn zorgverzekeraars gemeld dat de tandarts meer zorg had gedeclareerd dan hij had geleverd. Daarop hebben de zorgverzekeraars in de eigen administratie een data-analyse uitgevoerd en de declaraties van de tandarts vergeleken met bepaalde gemiddelden. Daaruit kwam dat de tandarts duidelijk meer en anders declareerde dan andere tandartsen. De zorgverzekeraars hebben daarom bij de tandarts om opheldering gevraagd om te controleren of de tandarts correct bij hen had gedeclareerd. De tandarts gaf ontwijkende antwoorden. Daarop daagden de zorgverzekeraars hem voor de rechtbank. Ook in de procedure heeft de tandarts geen duidelijke en geloofwaardige verklaring gegeven voor zijn afwijkend declaratiepatroon, waarop de rechtbank heeft aangenomen dat de zorgverzekeraars gelijk hebben. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5566


Uitspraken