Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 11 april 2023

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Aanrijden en stelen van agenten bestraft

4 april - Een 27-jarige man is veroordeeld tot 9 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk voor misdrijven en tot een boete en een week hechtenis voor overtredingen die hij op 11 december 2022 in Amsterdam-Oost beging. Hij bracht door gevaarlijk rijgedrag anderen in gevaar en reed zonder rijbewijs. Ook reed hij tegen een motor met daarop twee verbalisanten aan. Daardoor hadden zij ernstig gewond kunnen raken. Verder is in zijn woning een aanzienlijke hoeveelheid harddrugs gevonden. Hij is vrijgesproken van een verdenking die dag bij de diefstal van 2.000 euro van politieagenten tijdens een (pseudo)koop van een wapen samen met anderen. Een medeverdachte – eveneens 27-jarige – man is voor zijn rol daarbij veroordeeld tot 4 maanden gevangenisstraf waarvan 1 maand voorwaardelijk. 


Straf- Celstraf na bedreiging en poging zware mishandeling agenten

5 april - Een 32-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden voor meerdere pogingen tot zware mishandeling en bedreiging van politieagenten en het plegen van vernielingen in een hotelkamer in Amsterdam-Slotervaart op 11 juli 2022. Daarbij heeft hij een groot stuk glas als wapen gebruikt, afkomstig van het raam dat hij had vernield. De rechtbank neemt het advies van de psychiater over dat zijn daden hem volledig zijn toe te rekenen. Ook moet hij schadevergoeding betalen aan een van de politieagenten en de eigenaar van het hotel. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:2044


Bestuur - Aanvraag exploitatievergunning terecht niet behandeld

29 maart - Het beroep dat een bedrijf dat werkzaam is in de binnenvaart heeft ingesteld tegen het besluit om de aanvraag om een exploitatievergunning passagiersvaart buiten behandeling te stellen, is ongegrond. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Op 23 december 2019 is de Regeling op het binnenwater 2020 (hierna: de Regeling) gepubliceerd. Hierin zijn de voorwaarden opgenomen waaraan een aanvraag moet voldoen en staat beschreven hoe de beschikbare vergunningen worden verdeeld over de aanvragen. Omdat door het vergunningenplafond sprake is van schaarse vergunningen, is het de verantwoordelijkheid van de gemeente om te zorgen dat (potentiële) aanvragers gelijke kansen hebben op een vergunning waartoe in een transparante procedure voor de verdeling van de vergunningen wordt voorzien. De rechtbank is van oordeel dat de aanvraagprocedure zoals de gemeente die heeft opgezet in zijn algemeenheid redelijk is. De rechtbank stelt dat de aanvragers van tevoren wisten aan welke eisen zij moesten voldoen en wat daarvoor nodig was. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:2083


Bestuur - Onvoldoende gemotiveerd waarom demonstratie werd verplaatst

5 april - De voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft de voorwaarden verbonden aan een demonstratie op de Dam van 1 tot 2 augustus 2020, onvoldoende gemotiveerd. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De voorwaarden waren gebaseerd op een mondeling advies van de politie en hielden in dat de demonstratie verplaatst zou worden naar de Stopera en niet in de nacht mocht plaatsvinden. Uit de besluitvorming kan de rechtbank niet opmaken waarom de politie de demonstratie risicovol vond. Daarom kan de rechtbank niet beoordelen of de voorschriften terecht zijn gesteld. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:2061


Kanton - Geheimhoudingsbeding geschonden: contractuele boete terecht

6 april - Een oud-werknemer moet een boete van ruim 15.000 euro betalen omdat hij een overeengekomen geheimhoudingsbeding en een beding over bedrijfseigendommen had geschonden door een bestand met bedrijfsgegevens naar zijn privé e-mail adres te sturen. De werkgever vermoedde dat dit om bedrijfsgevoelige informatie ging, waardoor hij de bedingen zou hebben geschonden. Volgens de oud-werknemer ging het om informatie uit openbare bronnen. Dat verweer verwerpt de kantonrechter. De werknemer had namelijk zijn ex-werkgever niet in de gelegenheid gesteld kennis te nemen van de inhoud van het bestand, waardoor de kantonrechter aannam dat het bestand wel bedrijfsgevoelige informatie bevatte, tenzij de ex-werknemer het tegendeel zou aantonen. Daar kon die niet aan voldoen. Hij had het bestand met een wachtwoord beveiligd dat hij eerst niet aan de werkgever had willen zeggen en op de zitting zei niet meer te weten, terwijl hij verder verklaarde het bestand te hebben weggegooid. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:2056

Civiel - Bank mocht tegoed incasseren

5 april - ABN Amro hoeft het geld dat zij van de rekening van een klant heeft geïncasseerd niet terug te betalen. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De klant had een schuld aan de bank. Toen hij van de verzekering een groot bedrag op zijn rekening kreeg uitbetaald, heeft de bank een groot deel daarvan geïncasseerd. De rechtbank oordeelt dat dit mocht. De bank had immers een brief aan de klant gestuurd waarin zij haar vordering had opgeëist en dus mocht zij haar vordering op de klant wegstrepen tegen het tegoed op zijn rekening. De klant zegt dat hij die brief niet heeft gekregen, maar dat gelooft de rechter niet omdat alle andere brieven van de bank naar dit adres wel waren aangekomen. Dat het verzekeringsgeld voor de ouders van de klant was, maakt ook niet dat de bank het geld niet mocht incasseren. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:2071

Uitspraken